Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige goed toegerust voor nieuwe rol

Patricia van der Zalm
Door de Participatiewet, begin dit jaar van kracht geworden, is de rol van wijkverpleegkundige veranderd in die van regisseur en coach. De wijkverpleegkundigen van Vitalis WoonZorg Groep volgden hiervoor een aanvullende opleiding en kregen onlangs hun certificaat.
rgbstock/Jay Lopez
rgbstock/Jay Lopez - Foto: rgbstock/Jay Lopez

Hoe kon Vitalis WoonZorg Groep, met locaties in Eindhoven en Heerlen, ervoor zorgen dat de wijkverpleegkundigen goed waren voorbereid op hun nieuwe rol, die van regisseur, coach en ‘regelaar’ van de zorg? Door ze bij te scholen over de nieuwe Participatiewet, waarin onder andere is vastgelegd dat het indiceren van zorg een belangrijke nieuwe taak van de wijkverpleegkundige is. Als regisseur brengt zij of hij in kaart welke zorg nodig is, wie die kan leveren en hoe dit kan worden georganiseerd. Dat vraagt om nieuwe vaardigheden, zoals netwerken en intervisie.

In loondienst

Al deze aspecten zijn aan bod gekomen in de aanvullende opleiding die de dertien hbo-v-wijkverpleegkundigen van Vitalis onlangs hebben afgesloten. Tweederde van hen was afkomstig van GrowWork, de organisatie die hen op detacheringsbasis uitleende aan Vitalis. ‘Wij bieden al thuiszorg’, zegt manager Kitty Hilderink van Vitalis Kronehoef. ‘maar nu de wijkverpleegkundige wettelijk moet beoordelen welke zorg iemand nodig heeft, hebben wij de wijkverpleegkundigen in dienst genomen.’ Vitalis biedt wijkzorg vanuit tien locaties in Eindhoven.

Heldere doelstellingen

Van de wijkverpleegkundige-nieuwe-stijl wordt nu dus een andere rol verwacht. ‘Een doelgericht behandelplan, waarin de doelstellingen helder zijn omschreven, en resultaten.’ De wijkverpleegkundige werkt nauw samen met andere hulpverleners en vrijwilligersorganisaties zoals De Zonnebloem of het Rode Kruis. Bekeken wordt welke hulp met name ouderen nodig hebben om zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hoe kan die zelfstandigheid worden bevorderd? Wie moet worden ingeschakeld om zorg te verlenen? Wat kan familie bijdragen? Welke andere definitieve oplossing zou mogelijk zijn?

Samenwerking met gemeente

Voor alle stadsdelen van Eindhoven is een wijkverpleegkundige beschikbaar. Zij spelen volgens Hilderink ook een ondersteunende en coachende rol voor de thuiszorgmedewerkers van Vitalis. Daarnaast werken zij samen met het ‘brede’ gemeentelijke Wmo-loket Wij Eindhoven. ‘Ook daar zetten ze desgewenst hun kennis en deskundigheid in.’ Bureaucratisch, dat regisseren van hulp en netwerken met andere zorgverleners? ‘Nee’, zegt Hilderink. ‘Elke wijk heeft een vaste medewerker van de gemeente. Dus de lijnen tussen hen en de wijkverpleegkundigen zijn heel kort. Ze leren in korte tijd wat ze voor elkaar kunnen betekenen.’

Methodisch werken

Voor sommige wijkverpleegkundigen is de veranderde taak lastig, erkent Hilderink. Ze zijn immers geneigd om zelf hulp te bieden, in plaats van het te organiseren. ‘Toch vinden veel medewerkers dat ze nu worden ingezet waarvoor ze zijn geschoold, namelijk methodisch werken. Hun kwaliteiten en competentie worden nu meer benut. Vaak vinden ze dat hun werk leuker is geworden door cliënten en familie meer bij de zorg in te schakelen. Ze zijn daardoor doelgerichter bezig met de klant en zijn behoeften.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.