Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkverpleegkundigen doen ook huishoudelijk werk

Redacteur Zorgvisie
Veel wijkverpleegkundigen doen niet alleen het werk waarvoor ze zijn ingeschakeld, maar pakken ook huishoudelijke taken op. Dat meldt V&VN vandaag.
Schoon-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Zo’n zestig procent van de wijkverpleegkundigen doet gratis de afwas, was, maakt de wc schoon, doet de administratie of andere huishoudelijke taken voor de cliënt. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag op basis van onderzoek van V&VN.

Kostenverschil huishoudelijke hulp
De reden dat wijkverpleegkundigen huishoudelijk werk verrichten ligt volgens V&VN in het feit dat cliënten geen hul in de huishouding krijgen. In kosten maakt dit volgens de beroepsvereniging een groot verschil: een huishoudelijke hulp kost maximaal 27 uur per uur, terwijl voor een wijkverpleegkundige tot 75 euro per uur kan worden betaald.

Mantelzorgers cliënt voor wijkverpleegkundigen
Uit het onderzoek van V&VN blijkt ook dat mantelzorgers vaak overbelast zijn. Daardoor kunnen zij de huishoudelijke klusjes niet oppakken en neemt de wijkverpleegkundige ze over. Dit heeft tot gevolg dat wijkverpleegkundigen in een kwart van de gevallen de mantelzorger ook als hulpvrager ziet. Woordvoerder Francis Bolle: ‘Je komt voor mevrouw A, en bent meer tijd kwijt aan meneer B. Voor ons is dat wel eens lastig, want verpleegkundige handelingen als douchen en wondverzorging krijgen prioriteit. Maar het is cruciaal dat je die tijd tóch neemt, want als de mantelzorger wegvalt, kan iemand niet meer thuis blijven wonen.’

Wijkverpleegkundigen tijd te kort
Wijkverpleegkundigen geven aan dat ze door deze problematiek niet alle cliënten kunnen bezoeken. Daardoor wordt er dan een verzorgende naar andere cliënten gestuurd, die minder hoog is opgeleid en daardoor volgens V&VN minder snel problemen signaleert. De oplossing is volgens de beroepsvereniging een andere houding bij de gemeenten. Zij wijzen aanvragen van wijkverpleegkundigen voor (meer) huishoudelijke hulp te vaak af.

Eerder debat over huishoudelijk werk
In juni schreef staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer dat hij vond dat wijkverpleegkundigen ‘in principe’ geen extra taken zouden moeten uitvoeren. Hij gaf daarbij wel aan dat het altijd kan voorkomen dat een kleine taak op huishoudelijk gebied moet worden uitgevoerd. ‘Voor mij is het uitgangspunt echter dat de wijkverpleegkundige zorg levert zoals verpleegkundigen die plegen te bieden, waarbij die zorg verband houdt met de behoefte aan geneeskundige zorg of hoog risico daarop.’ Zijn brief was een reactie op een statement van hoogleraar Tineke Abma, die in mei aan de bel trok, omdat wijkverpleegkundigen na de decentralisatie meer taken uitvoeren die eigenlijk tot de thuiszorg behoren.

Dossier Thuiszorg Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.