Dat schrijft minister Klink van VWS aan de brancheorganisatie van ziekenhuizen NVZ. De commissie zal bij de beoordeling rekening houden met drie principes.
Onvermijdelijke investeringen
Ten eerste moet het ziekenhuis aantonen dat er een causaal verband is tussen de problemen en de nieuwe manier van kapitaalslastenbekostiging. Dat geldt vooral voor investeringen gedaan na maart 2005 toen de eerste kapitaalslastenbrief uitkwam. De zorginstelling moet aannemelijk kunnen maken dat de investeringen onvermijdelijk waren en niet konden worden uitgesteld.
Oplossen binnen eigen begroting
Ten tweede vindt Klink dat ziekenhuizen de problemen zo als mogelijk binnen hun eigen begroting oplossen. De commissie zal daarbij bijvoorbeeld ook kijken naar de mogelijke opbrengst van grond en gebouwen, de bereidheid van verzekeraars om meerjarige productieafspraken te maken en de bereidheid van banken voor kredietverschaffing.
Structurele verslechtering solvabiliteit
Ten derde moet er sprake zijn van een structurele verslechtering van de solvabiliteit door het nieuwe bouwregime, bijvoorbeeld door herwaardering van het vastgoed of door verkorting van de afschrijvingstermijn. Klink vindt het niet wenselijk om een kapitaalslastenverevening te doen om een gelijke uitgangspositie te realiseren, want dan zouden instellingen die er qua solvabiliteit op vooruit gaan hun voordeel moeten inleveren.
Geld en tijdpad
Klink zegt niet hoeveel geld de commissie kan uitdelen. De uitgaven moeten in ieder geval wel binnen het budgettair kader zorg passen.
De commissie moet voor 1 juni 2008 klaar zijn met de beoordeling van alle ziekenhuizen. Maar ook ziekenhuizen die pas na 2011 in de problemen komen, kunnen dan nog een beroep doen op de commissie. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Links: