Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijze mannen beoordelen ziekenhuizen

Er komt een commissie van wijzen die beoordeelt of ziekenhuizen recht hebben op financiële ondersteuning omdat zij door het nieuwe bouwregime in problemen zijn gekomen.
Wijze mannen beoordelen ziekenhuizen

Dat schrijft minister Klink van VWS aan de brancheorganisatie van ziekenhuizen NVZ. De commissie zal bij de beoordeling rekening houden met drie principes.

Onvermijdelijke investeringen

Ten eerste moet het ziekenhuis aantonen dat er een causaal verband is tussen de problemen en de nieuwe manier van kapitaalslastenbekostiging. Dat geldt vooral voor investeringen gedaan na maart 2005 toen de eerste kapitaalslastenbrief uitkwam. De zorginstelling moet aannemelijk kunnen maken dat de investeringen onvermijdelijk waren en niet konden worden uitgesteld.

Oplossen binnen eigen begroting

Ten tweede vindt Klink dat ziekenhuizen de problemen zo als mogelijk binnen hun eigen begroting oplossen. De commissie zal daarbij bijvoorbeeld ook kijken naar de mogelijke opbrengst van grond en gebouwen, de bereidheid van verzekeraars om meerjarige productieafspraken te maken en de bereidheid van banken voor kredietverschaffing.

Structurele verslechtering solvabiliteit

Ten derde moet er sprake zijn van een structurele verslechtering van de solvabiliteit door het nieuwe bouwregime, bijvoorbeeld door herwaardering van het vastgoed of door verkorting van de afschrijvingstermijn. Klink vindt het niet wenselijk om een kapitaalslastenverevening te doen om een gelijke uitgangspositie te realiseren, want dan zouden instellingen die er qua solvabiliteit op vooruit gaan hun voordeel moeten inleveren.

Geld en tijdpad

Klink zegt niet hoeveel geld de commissie kan uitdelen. De uitgaven moeten in ieder geval wel binnen het budgettair kader zorg passen.

De commissie moet voor 1 juni 2008 klaar zijn met de beoordeling van alle ziekenhuizen. Maar ook ziekenhuizen die pas na 2011 in de problemen komen, kunnen dan nog een beroep doen op de commissie. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links:

VWS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.