Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wim Groot: ‘Centrale aansturing ministerie VWS faalt in coronacrisis’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Welke lessen leert de coronacrisis ons over de toekomst van het zorgstelsel? De roep om meer centrale aansturing in de zorg vanuit Den Haag, vindt gezondheidszorgeconoom Wim Groot niet voor de hand liggen. ‘Veel van wat het ministerie van VWS aanraakte, is verkeerd gegaan.’
Wim Groot
Premium

VWS faalt in regierol

Demissionair

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Er is inderdaad veel verkeerd gegaan. En ik heb het MinVWS niet gespaard op Twitter. Maar zouden de zaken die op het bordje kwamen van het ministerie beter zijn gedaan door de zorgverzekeraars, de andere regiepartij(en)?

      Ik ben er van overtuigd van niet. Sommige zaken regel je nu eenmaal veel beter landelijk centraal. Sterker nog, veel van de zaken die dhr. De Groot noemt zouden niet niet of nauwelijks te regelen zijn geweest door de zorgverzekeraars.

      Er moeten ‘gewoon’ betere mensen op het ministerie komen. Of terugkomen, want ik had het idee dat de naar het MinFin gegane Bas van den Dungen wel begreep waar de grote problemen zaten en hoe ze op te lossen, maar dat hij te weinig medewerking kreeg van de politiek.

      Verder schrijft dhr. De Groot: “Uit die nota blijkt dat de zorgsector zelf geen grote stelselwijziging wil.” Ik denk dat de zorgaanbieders (zelf) dat wel willen, dat ze af willen van al die zorgverzekeraars, en nog maar hoeven te onderhandelen met één. Dat zou dan uiteraard een publieke moeten zijn. En er zijn nog meer wegende redenen om een single, publieke zorgverzekeraar te willen; zie https://gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

      Wel ben ik het eens met dat het abonnementstarief afgeschaft moet worden. En wel meteen, want het is bizar en asociaal dat de ouderenzorg aan kwaliteit zo veel heeft ingeboet door de decentralisatie plus gelijktijdige forse bezuiniging op de WMO-gelden (o.l.v. Martin van Rijn), terwijl het voornamelijk de laagste inkomens zijn die daaronder leden en lijden.

      En wellicht ben ik het ook eens met het scheiden van wonen en zorg, maar daar zou ik me (weer eens) in moeten verdiepen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.