Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaar Spinozaprijs doet onderzoek in operatiekamers LUMC

Bert Bukman
De Leidse sociaal- en organisatiepsycholoog Carsten de Dreu is een van de winnaars van de Spinozapremie, de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland. Hij doet onderzoek in het LUMC naar de manier waarop artsen en co-assistenten met elkaar omgaan.
Spinozapremie
Adobestock

De Dreu onderzoekt conflicten, onderhandelingsprocessen en processen van besluitvorming binnen kleine groepen. Hij doet in dat verband veel onderzoek in de praktijk, vertelt hij op de website van de Leidse Universiteit. ‘Met mijn collega’s onderzoek ik momenteel bijvoorbeeld de samenwerking in de operatiekamers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hoe gaan artsen en assistenten met elkaar om? Mogelijk kan dat nog beter, waardoor de zorg en uiteindelijk ook de overlevingskansen van de patiënten verbeteren.’

Jaarlijks uitgereikt

De Spinozapremie wordt jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die tot de internationale top van hun vakgebied behoren. Iedere winnaar ontvangt een bedrag 2,5 miljoen euro dat hij of zij naar eigen inzicht mag besteden aan nieuw onderzoek. Het gaat om de grootste persoonsgebonden wetenschapspremie van Nederland.

Twee Spinozapremies gaan dit jaar naar onderzoekers van het cytoskelet: Anna Akhmanova (Universiteit Utrecht) en Marileen Dogterom (TU Delft). Ook John van der Oost (Wageningen UR) kreeg een Spinozapremie vanwege zijn onderzoek naar de CRISPR-Cas-techniek. Hij ontdekte hoe het CRISPR-Cas-systeem bijdraagt aan de bacteriële afweer tegen virussen.

Verspreiding van virussen

Dit jaar werden daarnaast twee Stevinpremies uitgereikt voor onderzoek met een grote maatschappelijke impact. Een van deze Stevinpremies gaat naar Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen, en ook op de grootschalige verspreiding van virussen tussen mensen onderling.

Om deze besmettingstrajecten in kaart te brengen, maakt Koopmans gebruik van de genetische informatie die zich in de vorm van DNA of RNA in virussen bevindt. Het creëren van wereldwijde netwerken om infectieziekten zoals ebola en zika systematisch en grootschalig te bestrijden vormt een rode draad in haar werk.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.