Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars Europese hackathon over coronavirus bekend

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De grootste Europese hackathon om het coronavirus te beteugelen, heeft zes winnaars opgeleverd. De hackathon #EUvsVirus is georganiseerd door de Innovatieraad van de Europese Commissie en werd gehouden in het weekend van 24 tot 27 april.
#EuvsVirus pan european hackaton coronavirus

Een van de winnaars is het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR met het project ‘Sewers4COVID’, een early warning systeem dat de concentratie van het coronavirus in rioolwater meet. Het systeem kan snel een globale inschatting geven van de besmetting met coronavirus onder een grote populatie.

KWR

KWR had de aanwezigheid van het virus in rioolwater al onderzocht en gevolgd. Al in een vroeg stadium, toen er nog geen mensen waren getest op het virus, waren er aanwijzingen dat het virus aanwezig was in de bevolking, bijvoorbeeld in Amersfoort en op Terschelling. Het team ontwikkelde een prototype voor een instrument, Sewers4COVID, dat de bewaking van rioolwater combineert met machine learning om de uitbraak van een pandemie ad hoc te voorspellen, traceren en volgen. In deze aanpak wordt ook rekening gehouden met sociaaleconomische omstandigheden om kwetsbare groepen, die bij uitstek risico lopen, te identificeren. KWR werkte voor Sewers4Covid samen met onderzoekers uit Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Paneuropese hackaton

Aan de driedaagse hackathon deden bijna 21.000 mensen mee uit meer dan 50 landen. Doel was om vernieuwers, onderzoekers en investeerders tot nieuwe oplossingen en toepassingen te laten komen in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus. De Innovatieraad had 37 uitdagingen geformuleerd en er werd in zes categorieën gewerkt aan nieuwe toepassingen: health & life, business continuity, social & political cohesion, remote working & education, ditgital finance en other. De Innovatieraad beloonde 117 van de 2160 oplossingen met de uitnodiging om mee te doen aan de vervolg ‘Matchathon’ van 22 tot 25 mei waar de winnaars worden gekoppeld aan bedrijven, beleidsmakers, ziekenhuizen en andere investeerders. Er is een totaal aan prijzengeld beschikbaar van 100.000 euro.

Monitorsysteem

Winnaar in de categorie Health & Life is het Hongaarse ‘Team Discover’, een soort geavanceerde bril waarmee zorgverleners op afstand een groep patiënten kunnen monitoren op de aanwezigheid van het coronavirus. Het device meet vitale parameters real-time en laadt patiëntengegevens in een centrale server. Met behulp van een dashboard kunnen artsen en verpleegkundigen volgens de initiatiefnemers honderd keer meer patiënten zien en in de gaten houden voor het geval verslechtering optreedt. Dit systeem spaart ook beschermingsmateriaal uit.

TNO

Voor Nederland deed ook kennisinstituut TNO mee aan de hackathon. TNO ontwikkelde samen met collega-onderzoekers uit België en het UK een dataminingtool om snel de meest recente wetenschappelijke informatie over het coronavirus en covid-19 te vinden en te reviewen. De zogenoemde COVID-RAPID-MINER tool kan hierdoor nieuwe strategieën in kaart brengen die helpen om de covid-19-pandemie te bestrijden. De initiatiefnemers hopen geïnteresseerde samenwerkingspartners te vinden die willen helpen het instrument verder uit te bouwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.