Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Winstuitkering zorg voorlopig van agenda

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS gaat opnieuw advies vragen om winstuitkering aan ziekenhuizen mogelijk te maken.
Minister Schippers tijdens de bespreking van het voorstel Winstuitkering in de zorg.
Minister Schippers tijdens de bespreking van het voorstel Winstuitkering in de zorg. - Foto: ANP Martijn Beekman

De Eerste Kamer zou gisterenavond over het voorstel praten en een week later stemmen. Door de adviesaanvraag van Schippers verdwijnt het voorlopig van de agenda.

Draagvlak

Schippers gaf aan dat ze op een onderdeel van het voorstel advies van de Raad van State wil, vanwege ‘felle argumenten en het enorme verzet’ dat ze hoorde in de Eerste Kamer. De kern van het voorstel blijft overeind maar Schippers wil draagvlak. ‘Ik heb liever dat het dan wat langer duurt.’

Wisselgeld van de CDA

Het leek er namelijk niet op dat Schippers de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer zou krijgen. Voorstanders zijn: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. De ChristenUnie gaf geen steun en het CDA liet doorschemeren het plan misschien wel te kunnen steunen. Maar dan zou de minister wel het voorstel moeten aanpassen om zorgverzekeraars vanaf 2016 een polis te laten aanbieden waarin ze alleen behandelingen hoeven te vergoeden door artsen met wie ze een contract hebben (artikel 13, recht op vrije artsenkeuze). Schippers ging daar niet op in.

Voorwaarden winstuitkering

Tegenstanders van de winstuitkering stellen dat de zorg geen product is. Zij vrezen dat alles gaat draaien om geld en dat dit investeerders lokt die enkel snel geld willen verdienen. Om dat te voorkomen wil Schippers dat pas drie jaar na het begin van de investering winst wordt uitgekeerd en alleen als de financiële reserves voldoende zijn. Met het plan wil zij de ziekenhuizen minder afhankelijk maken van leningen van banken.

Winstuitkering

Over winstuitkering in de zorg wordt al jaren gesproken. De zorg is er volgens velen nog niet klaar voor, maar hoe kan winstuitkering toch mogelijk gemaakt worden? Of moet het voor altijd verboden worden binnen de zorg? In het dossier kunt u uw mening vormen.
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.