Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winter eigenaar Slotervaartziekenhuis

De MC Groep van zorgondernemer Loek Winter is definitief de nieuwe, enige aandeelhouder van het Slotervaartziekenhuis. Onderdeel van de transactie is dat het naastgelegen, in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) enkele onderdelen van het Slotervaartziekenhuis overneemt.
Winter eigenaar Slotervaartziekenhuis

AVL neemt de apotheek activiteiten en de oncologische neurochirurgie over. Bovendien zal er een nieuwe intensive care op de locatie van het AVL gebouwd worden voor gezamenlijk gebruik.  De reeds bestaande samenwerking  op algemeen en medisch ondersteunende functies tussen beide ziekenhuizen zal worden uitgebreid.  Het AVL neemt ook een perceel grond van het Slotervaartziekenhuis over.

Formele goedkeuring

De procedures voor de formele goedkeuring bij het College Sanering Ziekenhuizen en de Autoriteit Consument en Markt zijn gestart. De interne organisatorische invulling van de overname wordt de komende maanden uitgewerkt.

Onzeker

De overname van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam door Winter, leek begin deze week nog onzeker te zijn. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam plaatste grote vraagtekens bij de voorgenomen verkoop. De onafhankelijk bestuurder van de holdings van het ziekenhuis, Charlotte Insinger, heeft uiteindelijk toch een positief besluit genomen over de deal met de MC Groep.De bestuurder zegt alle punten en belangen die de Ondernemingskamer in haar beschikking heeft benoemd, ‘zorgvuldig tegen elkaar te hebben afgewogen en in het belang van alle betrokkenen besloten om de koopovereenkomst niet te ontbinden.’

Onderhandelingen

De hele nacht is nog onderhandeld met alle partijen over de mogelijkheid voor een alternatief plan. Maar deze optie om tot 1 februari de tijd te nemen voor de indiening van een overnamebod door de aandeelhouders Erbudak c.s. bleek onhaalbaar, aldus Insinger. Naar verluidt wilden zorgverzekeraar Achmea en huisbankier ING niet meewerken.

Erbudak

Erbudak had laten weten te werken aan een alternatief plan voor het Slotervaartziekenhuis met een internationaal ziekenhuisconcern. Die partij zou met een hoger bod willen komen dan de MC Groep en bovendien willen investeren in het ziekenhuis. Volgens de voormalig bestuursvoorzitter wordt het Slotervaart nu ‘gesloopt en in stukken opgeknipt.’

Machtstrijd

Het Slotervaartziekenhuis en grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed stelden van meet af aan dat ontbinding van de verkoop aan Loek Winter een onbegaanbare route was. Het ziekenhuis voelde zich in ‘een wurgklem’ zitten door de machtsstrijd tussen de aandeelhouders Delta en Erbudak. Een transactie met de MC Groep ,,verlost het ziekenhuis van deze aandeelhoudersruzie”, zei ziekenhuisdirecteur Dees Brandjes onlangs.

Stappen

Erbudak beraadt zich nog op nadere stappen, zei haar advocaat Gerjanne te Winkel in een reactie. ‘Ook wachten we nog op het rapport naar mogelijk wanbeleid bij Delta.’ De Ondernemingskamer had een onderzoek gelast nadat Delta een lening van 5 miljoen euro had omgezet in aandelen. Het belang van Erbudak c.s. verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent. (Zorgvisie/ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.