Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wmo-beleid Katwijk onder vuur

De Adviesraad Sociaal Domein Katwijk heeft het bijltje erbij neergegooid, omdat de gemeente zijn Wmo-beleid niet in lijn wil brengen met de Wmo 2015. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zou mogelijk ingrijpen in Katwijk, schrijft vakblad Binnenlands Bestuur.
st-rijn.jpeg

Het is nog onduidelijk of staatssecretaris Van Rijn gaat ingrijpen in Katwijk. Het ministerie weet volgens Binnenlands Bestuur van de situatie en heeft inmiddels zijn oor bij de gemeente te luisteren gelegd.

Piepsysteem
‘Beslissingen op grond van de Wmo 2015 dienen te berusten op een gedegen, individueel onderzoek. Dat staat in de Wmo 2015, is bevestigd in de uitspraak van de hoogste bestuursrechter én in een brief aan alle wethouders van staatssecretaris Van Rijn’, stelt Herman Schuurman, de (inmiddels afgetreden) secretaris van de Adviesraad. ‘De gemeente Katwijk heeft hier sinds de invoering van de Wmo 2015 niet aan voldaan. In Katwijk wordt geen gedegen onderzoek gedaan naar de persoonlijke situatie. Alles wordt schriftelijk, via een beschikking, afgehandeld. Mensen die het daarmee niet eens zijn, moeten een bezwaar indienen. Dit wordt ook wel het piepsysteem genoemd’, licht Schuurman het Katwijkse beleid toe.

Oordeel rechter
Medio mei oordeelde de hoogste bestuursrechter (CRvB) dat de huishoudelijke hulp een voorziening is die onder de Wmo 2015 valt en dat er na een aanvraag voor ondersteuning altijd een deugdelijk en onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden. ‘Na de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep hebben we de gemeente dringend geadviseerd om alsnog keukentafelgesprekken te gaan voeren. Cliënten met een hulpvraag hebben recht op een onderzoek; zowel cliënten uit de oude Wmo met overgangsrecht als cliënten die vanaf 1 januari 2015 ondersteuning nodig hebben’, aldus Schuurman. Het advies is echter door het college terzijde geschoven, daarbij gesteund door de gemeenteraad. De Adviesraad restte niets anders dan een ‘krachtig signaal’ af te geven. ‘We voelden ons niet langer serieus genomen en zijn daarom afgetreden.’

Martin van Rijn
Het ministerie van VWS ‘weet ervan en we hebben contact met de gemeente’, zegt de woordvoerder van Van Rijn. Directe aanleiding voor dat contact waren de Kamervragen van Mona Keijzer (CDA) over de kwestie. ‘Die worden zo snel mogelijk beantwoord.’ Keijzer wil onder meer weten of Van Rijn het Katwijkse gemeentebestuur ‘zonodig gaat dwingen de uitvoering van haar Wmo-beleid in lijn te brengen met de letter en de geest van de Wmo 2015, en de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep die daarop gebaseerd zijn’. Van Rijn kan vanuit zijn systeemverantwoordelijkheid gemeenten op de vingers tikken en in het uiterste geval ingrijpen. De woordvoerder van Van Rijn wil niet vooruitlopen op eventuele acties, als blijkt dat de gemeente fout beleid voert en dit niet wil repareren.

Dossier Tranistie Langdurige zorg
De AWBZ is in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.