Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woerden wil i-pgb voortzetten

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) beslist in februari of de pilots met het integraal persoonsgebonden budget (i-pgb) verlengd kunnen worden. In haar gemeente Woerden wil wethouder Yolan Koster-Dreese sowieso verder met de pilot. Dat zegt ze in het februarinummer van Zorgvisie magazine.
Koster-Dreese.jpg

Het idee van een i-pgb is simpel. Eén gezin, één plan, één pgb. Delft is een van de twee gemeenten waar de pilot met het i-pgb draait. Woerden is de andere. Wethouder sociaal domein Koster-Dreese legt het principe van het i-pgb uit in het nieuwe magazine van Zorgvisie. ‘Stel je voor dat je houder van een regulier pgb bent en vanuit verschillende zorgdomeinen hulp wilt ontvangen. Dan moet je die zorguren apart indienen om via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) je budget te ontvangen. Uren huishoudelijke hulp komen uit het Wmo-budget en daarvoor is een gemeentelijk akkoord nodig. Voor uren persoonlijke verzorging is de verzekeraar aan zet en voor zware thuiszorg het zorgkantoor.’ Daarnaast zijn er nog aparte domeinen voor jeugdzorg en forensische zorg. ‘Bij cliënten die uit verschillende potjes zorgbudget nodig hebben of van wie meerdere leden van het gezin in aparte zorgdomeinen zitten, levert dat uren administratie op. Bovendien is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een persoonlijke verzorger een uurtje huishoudelijke huilp doet bij zo’n gezin. De budgetten van onder andere verzekeraars en gemeenten moeten immers streng gescheiden blijven. ‘Dit terwijl pgb-houders gewoon een allesomvattende ondersteuning willen hebben voor hun situatie.’

Kinderziektes
Het i-pgb is ervoor om met één plan één pgb te krijgen, ook al is het zorg vanuit verschillende domeinen of voor verschillende gezinsleden. In Delft en Woerden doen op dit moment zo’n 24 bewoners mee. In de analyse van Zorgvisie deze maand zegt Koster-Dreese: ‘Zowel ik als mijn collega-wethouder Raimond de Prez van Delft willen door. Nu de kinderziektes eruit zijn, kunnen we gaan uitbreiden. Niet alleen met meer deelnemers maar ook met meer aandacht voor bijzondere situaties van meerder zorgvragers binnen één gezin.’

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.