Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Woning van veel chronisch zieken niet klaar voor de toekomst

De meerderheid van de woningen van chronisch zieken is onvoldoende berekend op de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL. Ook het merendeel van de chronisch zieken zelf anticipeert niet met aanpassingen of speciale voorzieningen op toenemende beperkingen. Ze wachten hiermee tot het echt nodig is.
Woning van veel chronisch zieken niet klaar voor de toekomst

Een kwart van de chronisch zieken heeft zijn woning aangepast met het oog op de toekomst. Eén op de tien is dit van plan. Vooral chronisch zieken met ernstige beperkingen en 75-plussers passen hun woning aan, maar de andere groepen doen dit veel minder. Blijkbaar wacht het merendeel met aanpassingen tot het echt nodig is, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG).

Nultreden

Vier op de tien chronisch zieken bewonen een zogenoemde ‘nultredenwoning’, een woning die zowel van binnen als van buiten toegankelijk is zonder traptreden. Zij hoeven nauwelijks verdere aanpassingen in hun woning aan te brengen als door verergering van de ziekte of door de ouderdom hun beperkingen toenemen. Voor de overige zestig procent kan dit in de toekomst wel noodzakelijk zijn.

Gladde vloeren

“Met kleine aanpassingen zijn bestaande woningen vaak heel geschikt te maken om zelfstandig te blijven wonen”, stelt NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans. “Ook bij een beperking. Het is verstandig hier al vroeg over na te denken en dit tijdig te regelen. Het verhoogt het comfort en de veiligheid van de woning. Met minder gladde vloeren verminder je bijvoorbeeld de kans om te vallen. En als de beperkingen plots toenemen, hoef je niet hals over kop naar een andere woonvorm omdat er geen tijd meer is om de woning aan te passen.”

Onderzoek

Het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) bestaat uit ongeveer 3800 zelfstandig wonende mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Voor dit onderzoek zijn in het najaar van 2009 en 2010 gegevens verzameld bij 1849 panelleden met een chronische ziekte. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Amsta opent eerste woonvorm voor jong-dementerenden

Woonservicegebieden: achterhaald concept?

‘Huisvestingvergoeding verstoort zorgvernieuwing’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.