Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Woningaanpassingen vrijwel nergens aan te vragen

Woningaanpassingen - zoals trapliften of een douche in plaats van een bad- kunnen worden aangevraagd via de Wmo. Uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO blijkt dat gemeenten dit soort aanvragen nauwelijks honoreren.
Woningaanpassingen vrijwel nergens aan te vragen
Foto: ANP Photo Vincent Jannink

Onderzoeksbureau Kien onderzocht in opdracht van ANBO dertig gemeenten. Bijna de helft van de onderzochte gemeenten (47 procent) hanteert strenge criteria om te bepalen of iemand recht heeft op een woningaanpassing. Alleen in uitzonderingsgevallen kan een burger dan een beroep doen op (financiële) hulp van de gemeente: minder dan de helft (46 procent) van de deelnemende gemeenten heeft geld voor woningaanpassingen beschikbaar gesteld. Slechts één op de vier (24 procent) gemeenten zegt goed zicht te hebben op welke woningaanpassingen senioren nodig hebben. Dat staat in contrast met hun inzicht in het aanbod van seniorvriendelijke woningen in de huursector: zes op de tien (59 procent) zeggen daar wel goed zicht op te hebben.

Ga maar verhuizen

ANBO-directeur Liane den Haan: ‘Onderzochte gemeenten laten hier een belangrijke taak liggen. Zeker nu senioren langer thuis moeten blijven wonen, zullen dit soort aanpassingen vaker in bestaande bouw gedaan moeten worden. Gemeenten moeten hier écht anders mee omgaan. Gemeenten geven aan dat burgers maar moeten verhuizen naar een andere woning als hun woning niet meer voldoet. Maar volgens de Rli (Raad voor de leefomgeving) is er een schrijnend tekort aan geschikte seniorenwoningen. In 2013 ging het om 84.000 woningen en dat tekort neemt alleen maar toe. Al zouden senioren willen verhuizen, dan kúnnen ze dat vaak niet eens.’

Stappen

Slechts een paar gemeenten (17 procent) geven aan een actieve bemiddelingsrol voor zichzelf te zien als het gaat om de begeleiding van senioren naar een passende woning. Voor een seniorenmakelaar is dan ook weinig animo. ‘Dat is een gemiste kans,’ aldus Den Haan. ‘In Utrecht zijn de ervaringen met een verhuisadviseur voor senioren goed. Ik roep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dan ook op dat soort positieve voorbeelden bekend te maken. Er moeten echt flinke stappen worden gezet op het gebied van woonbeleid voor senioren: het is vijf voor twaalf.’ Bekijk hieronder het onderzoek

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

1 REACTIE

  1. De ANBO heeft boter op het hoofd. Men stemde zelf in de met het kabinetsbeleid, in ieder geval met de extramuralisatie. Terwijl het onderzoek van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) al van geruime tijd geleden dateert. De ANBO had in ieder geval zijn steun voor het kabinetsbeleid moeten intrekken toen bleek dat tegelijk met de extramuralisatie er fors bezuinigd zou gaan worden op de WMO-gelden die de gemeenten van het rijk ontvangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.