Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Woningbouw werkt amper mee aan enquête

Drie woningbouwcorporaties gaan gegevens leveren voor de grote enquête over de boekwaardeproblematiek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Brancheorganisatie ActiZ en de NZa hebben dit afgesproken met de koepel van woningbouwcorporaties Aedes. Zorgbestuurder Guus Bannenberg vindt drie corporaties te weinig.
Woningbouw werkt amper mee aan enquête

Om te achterhalen hoeveel geld er verkeerd in de boeken staat bij zorgorganisaties, hebben alle zorginstellingen een NZa-enquête ingevuld. Zorgorganisaties die van een woningbouwcorporatie huren, hebben volgens ActiZ te maken met specifieke problemen. Aedes adviseerde haar leden in eerste instantie om geen gegevens te leveren voor dit onderzoek.

Gemiste kans

Inmiddels is de afspraak gemaakt dat drie corporaties: Habion, Woonzorg Nederland en Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) hun gegevens delen met de NZa. “Ik sta perplex dat Aedes in eerste instantie adviseerde helemaal geen gegevens te delen”, zegt bestuursvoorzitter Guus Bannenberg van Corona Woonzorgalliantie. Zorgorganisaties hebben zwaar te lijden onder het boekwaardeprobleem en kunnen er mogelijk aan onderdoor gaan. “Ik vind die houding van de corporaties vreemd. De boekwaarde is namelijk net zo’n groot probleem voor de zorgorganisaties als voor de corporaties. En dan leveren slechts drie corporaties informatie aan? Waarom maar zo weinig? De corporatie in mijn regio, waar ik mee te maken heb, wordt niet meegenomen. Dat vind ik een gemiste kans. Gelukkig heb ik ook van andere corporaties begrepen dat zij zich hierover zorgen maken. Het is voor iedereen van groot belang dat de problematiek breed in beeld wordt gebracht bij alle corporaties.”

Aedes

Aedes reageert: “De oorspronkelijke enquête was eigenlijk niet te beantwoorden door corporaties. We spraken met de NZa en ActiZ af dat, in afwachting van een alternatief, corporaties de enquête beter even terzijde konden leggen. Om toch snel en betrouwbaar inzicht te krijgen in de ‘boekwaardeproblematiek’ van verhurende corporaties is deze aanpak bedacht. Met de medewerking van de drie grote, gespecialiseerde verhuurders.”

Boekwaarde

Het boekwaardeprobleem is ontstaan doordat de overheid in het oude bouwregime afschrijvingstermijnen van vijftig jaar hanteerde. In werkelijkheid zijn instellingen vaak veel eerder afgeschreven, waardoor de gebouwen voor te veel geld in de boeken staan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Boekwaardeprobleem huur zwaar onderschat

NZa brengt omvang boekwaarde care in kaart

NZa tackelt boekwaardeprobleem

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.