Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woonmarkt sluit niet aan bij wensen van ouderen

MAARSSEN – Een miljoen ouderen wil wel verhuizen, maar ze doen dat niet omdat er geen geschikte woningen zijn. De markt bouwt niet wat de nieuwe senior wil.

Dat blijkt uit onderzoek van Laagland’advies, een adviesbureau voor wonen, welzijn en zorg, naar de groep zogeheten ‘twijfelouderen’ in de provincie Brabant. Dit zijn senioren die wel willen verhuizen, maar alleen als ze een huis kunnen vinden dat aan hun wensenlijstje voldoet. Onderzoeker Klaas Mulder schat hun aantal op ongeveer een kwart van de 55-plussers. Momenteel zou dat een aanzienlijke groep Nederlanders betreffen: ruim een miljoen mensen.

Woningcoporaties laten kansen liggen

De twijfelfase van ouderen kan lang duren: van een half jaar tot soms jaren. Velen blijven wikken en wegen tot een gezondheidsprobleem hen dwingt op stel en sprong de knoop door te hakken. Of anders tot de langstlevende overblijft in het te grote huis. Mulder: “Ouderen zeggen vaak dat ze alleen tussen zes plankjes weg willen uit hun oude huis. Maar is dat ook echt zo?”

Sociale contacten, winkels en culturele voorzieningen in de buurt, een zwembad, een beheerder: het wonen in een appartement op een fijne plek kan veel voordelen hebben, aldus Mulder. “Maar het is niet alleen een kwestie van het juiste aanbod bouwen, ook de manier van aanbieden kan beter. Omdat ouderen zo lang twijfelen, hebben ontwikkelaars en woningcorporaties tijd een relatie met ze op te bouwen. Woningcorporaties laten hier nog veel mogelijkheden liggen.” (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.