Wurggreep van wantrouwen belemmert transitie’

De landelijke en regionale overheid, zorgverzekeraars en zorgaanbieders houden elkaar in een wurggreep van wantrouwen. Daardoor scheppen ze niet de voorwaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden om liefdevolle zorg te leveren. Dat zegt Joris Slaets in een interview met Zorgvisie.
Joris Slaets450.jpg

‘Ze bakken er nog niets van’, zegt Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing. ‘Gemeenten, zorgverzekeraars, het ministerie van VWS, de Inspectie en zorgaanbieders scheppen niet de voorwaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden om de zorg op maat te snijden voor het individu. Gemeenten en zorgverzekeraars leggen zorgaanbieders draconische meetinstrumenten op om greep te krijgen op de kwaliteit van zorg. Maar zo ontstaan er alleen maar stapels papier die niets zeggen over het werkelijk beleefde welbevinden van zorgvragers. De Inspectie richt zich in de uitvoering vooral op het inperken van incidenten. De instanties

0
135

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.