Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Xavier Moonen lector ‘zorg gerelateerd onderzoek’

Koraal Groep en Zuyd Hogeschool gaan hun samenwerking op het terrein van zorg gerelateerd onderzoek, zorginnovatie en onderwijs intensiveren. Een van de stappen daarin is de instelling van een bijzonder lectoraat door Koraal Groep bij Zuyd Hogeschool. Xavier Moonen is daartoe onlangs benoemd tot lector aan Zuyd Hogeschool.
Xavier Moonen lector 'zorg gerelateerd onderzoek'

Xavier Moonen is gepromoveerd in de pedagogiek en is als onderzoeker en beleidsadviseur werkzaam bij Koraal Groep in Sittard. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich vooral bezig met projecten rond het doen van onderzoek over en samen met mensen met een verstandelijke beperking.

Koraal Groep

Het centrale thema van dit bijzonder lectoraat is ‘inclusie van mensen met een verstandelijke beperking’. Dit thema past uitstekend bij de ontwikkelingen binnen Zuyd Hogeschool en bij de visie van Koraal Groep. In haar visie gaat Koraal Groep ervan uit dat mensen met beperkingen en/of belemmeringen zelf aangeven wat ze van waarde vinden voor de invulling van hun leven. Het is belangrijk dat iedereen optimale kansen krijgt. De advisering en ondersteuning van Koraal Groep zijn er dan ook op gericht cliënten actief mee te laten doen aan de samenleving.

Tendens

De komende jaren wordt de innovatie van de zorgberoepen zelf en de bijbehorende zorgopleidingen wellicht de meest cruciale zorginnovatie. Zorgprofessionals zullen de komende tijd anders moeten gaan denken en handelen. Het uitgangspunt zal niet langer zijn ‘welke zorg kan ik bieden?’, maar ‘welke zorg heeft u nodig?’. De tendens is niet meer om beperkingen te compenseren, maar om in te zoomen op krachten en talenten van cliënten. Tegelijkertijd zullen ook mensen met een (langdurende) zorgbehoefte anders moeten gaan denken en handelen. Het uitgangspunt zal niet langer zijn ‘op welke zorg heb ik recht?’, maar ‘wat kan ik zelf, zo nodig samen met mensen in mijn omgeving, doen om mijn situatie te verbeteren?’. Dit anders denken en handelen betekent voor mensen met een verstandelijke beperking – juist vanwege hun beperking – een extra uitdaging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.