Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zbc in Blaricum voelt als ongemakkelijke overval’

Mark van Dorresteijn
De cardiologen van de Tergooiziekenhuizen voelen zich overvallen door de komst van een cardiologisch centrum dat cardiologen uit het Sint Antonius Ziekenhuis op 3 kilometer afstand gaan openen.
Zbc in Blaricum voelt als ongemakkelijke overval’

Cardioloog Paul de Milliano van Tergooiziekenhuizen: “Wij wisten van niets. Als je op een collegiale manier samenwerkt, was een telefoontje wel zo netjes geweest. Nu is het centrum gewoon in onze achtertuin neergepoot. Het voelt als een ongemakkelijke overval.”

Niet waar

Johan Dekker, directeur van de cardiologie holding Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zegt dat het verlies aan patiënten uit het Gooi de directe aanleiding vormt voor het opzetten van het zbc. Dekker neemt het woord concurrentie liever niet in de mond, zegt hij. Volgens hem komen er de laatste jaren vrijwel geen patiënten meer uit het Gooi naar Nieuwegein. Dus gaan de Nieuwegeinse cardiologen zelf in het centrum in Blaricum voor verwijzingen zorgen. De Milliano: “De verwijzingen van ons naar het Sint Antonius Ziekenhuis zijn helemaal niet gestopt, misschien wel wat kleiner, maar zeker niet opgedroogd. Natuurlijk is het concurrentie, want hun volume neemt af. Het gaat ze om de dotterbehandelingen. Dat zijn grote groepen patiënten. Probleem voor het Antonius is dat er veel meer ziekenhuizen zelf zijn gaan dotteren die van oudsher naar het Antonius verwezen.”

Nog sneller

Het cardiologisch centrum in oprichting maakt reclame met het one-stop-shop principe: hartpatiënten kunnen er straks binnen 48 uur terecht en krijgen binnen twee uur een diagnose en behandelplan. Mocht opname in een ziekenhuis nodig zijn, dan zien patiënten in Nieuwegein dezelfde cardioloog. “Die persoonlijke band, daar geloof ik helemaal niets van”, zegt de Milliano. “De cardiologie in Nieuwegein is een grote groep, iedereen heeft zijn eigen specialiteiten. Dat lukt ze nooit.” Ook het one-stop-shop idee is niet bijzonder, vindt de Milliano: “Dat doen wij al jaren. Wij zijn ook sneller: Bij ons heeft een patiënt binnen anderhalf uur een consult, een echo, een fietsproef, eventueel een holteronderzoek en een behandelvoorstel. En mensen kunnen binnen een dag bij ons terecht. Niet te vergeten: ons ziekenhuis biedt 24-uurs opvang. Dat kan een zbc natuurlijk nooit, dat gaat om zes uur ’s avonds dicht.”

De officiële opening van Sint Antonius Cardiocare is op 27 oktober. Dan kan de concurrentiestrijd beginnen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

St. Antonius start zbc in Blaricum

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

1 REACTIE

  1. Mijn ervaringen met Cardiocare zijn zeer positief, in tegenstelling met die in het Tergooiziekenhuis.
    Vooral de persoonlijke benadering en de efficiente manier van werken sprak mij zeer aan.
    En…. laat er in de gezondheidszorg maar een beetje competitie ontstaan. Dat komt de patient ten goede en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er veel efficienter gewerkt gaat worden waardoor de kosten ook lager kunnen worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.