Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zbc’s krijgen 15 miljoen minder van VWS

Annelies Vermeulen
Voor de zelfstandige behandelcentra (zbc’s) heeft het ministerie van VWS het honorariumplafond vastgesteld op 88 miljoen euro. Dit is 15 miljoen minder dan de 103 miljoen euro omzet die de zbc’s dit jaar verwachten te maken.
Zbc’s krijgen 15 miljoen minder van VWS

15 miljoen voor zbc’s

Toch ziet branchevereniging Zelfstandige Klinieken (ZKN) het komende jaar met vertrouwen tegemoet, want de 15 miljoen euro kan gehaald worden uit de ‘schuifruimte’. Dit is een extra potje dat wordt verdeeld onder zowel ziekenhuizen als zbc’s door middel van aanvragen met de verzekeraar. In totaal, dus inclusief de 15 miljoen euro voor de zbc’s, bevat de schuifruimte 65 miljoen euro.

ZKN

“De verzekeraars verdelen dit onder klinieken die kostenbewust zijn en kwalitatief leveren en dat is nu juist waar zelfstandige klinieken in uitblinken”, vertelt Marijn Lamers van ZKN. “Wij hebben er vertrouwen in dat wij op deze manier zeker 15 miljoen uit het extra budget krijgen.”

Omzet

De NZa verdeelt de 88 miljoen onder de verschillende zbc’s en is bij het bepalen van de honorariumplafonds van de zbc’s uitgegaan van de meest recente omzetcijfers. De NZa heeft een uitvraag gehouden onder zbc’s naar de verwachte omzet in 2011 zodat de plafonds de actuele marktverhoudingen tussen de instellingen weergeven. Van zbc’s die geen cijfers over de verwachte omzet hebben aangeleverd heeft de NZa zich gebaseerd op de omzetcijfers van 2009. In mei 2012 krijgen de zbc’s een definitief plafond op basis van geautoriseerde omzetcijfers. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Zbc’s vrezen voor kaalslag budgettering zorg

Zelfstandige klinieken dupe van uitstel tarieven

1 REACTIE