Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse ziekenhuis-gate continues

De onrust rondom de Zeeuwse ziekenhuisfusie heeft nu ook de landelijke politiek bereikt. GroenLinks, PvdA en SP hebben Kamervragen gesteld.

Alles draait om de keuze voor Goes als hoofdlocatie voor het nieuwe fusieziekenhuis. Vorige week verscheen in Trouw een artikel waarin stond dat er sprake zou zijn van commerciële belangenverstrengeling tussen de Oosterscheldeziekenhuizen en het zakenleven. Een bekende Zeeuwse vastgoedondernemer zou hebben aangeboden te investeren in het nieuwe ziekenhuis dat in Goes komt. Dat zou nodig zijn omdat hij in een nieuwe privékliniek in Goes cosmetische vakanties wil gaan aanbieden. De directeur van de privékliniek is tevens manager in de Oosterscheldeziekenhuizen en vriend en zakenpartner van de voorzitter van de commissie die advies uitbracht over de locatiekeuze. Het vertrouwelijke conceptrapport zou ook naar de betreffende manager en vastgoedondernemer zijn gestuurd.

Zakelijke belangen

Bestuurssecretaris Jan van Roosendaal ontkent ten stelligste dat zakelijke belangen hebben meegespeeld bij de locatiekeuze. De gesuggereerde belangenverstrengeling vindt hij niet relevant. Volgens hem is het besluit “in alle objectiviteit” genomen.

Ziekenhuis

Daar is nucleair geneeskundige Henk Jonkers het niet mee eens. De Vlissingse specialist zat zelf in een commissie die de omgekeerde variant bestudeerde met de hoofdlocatie in Vlissingen, maar zegt dat er met zijn inbreng geen rekening is gehouden. Jonkers: “Ieder argument dat voor Walcheren pleitte, is genegeerd. Er is stelselmatig toegewerkt naar de variant met Goes als hoofdlocatie.” Jonkers gelooft er “geen fluit van” dat zakelijk gewin geen rol zou hebben gespeeld. “Om zo’n privékliniek te laten draaien, heb je een ziekenhuis in de buurt nodig.” In zijn brief aan de minister vraagt Jonkers om een nieuw onderzoek door een onafhankelijke commissie. Volgens Jonkers is financieel onderzoek tot nu toe uitsluitend gedaan naar investeringen en zijn de gevolgen voor de exploitatie niet meegenomen. Daardoor lijkt een hoofdlocatie in Goes goedkoper. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zeeuwse ziekenhuizen willen opnieuw naar de NMa

Personeel Ziekenhuis Walcheren wil af van directeur

Goes wint van Vlissingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.