Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse ziekenhuizen stoten acute ggz af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen in Terneuzen en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes sluiten op 31 december hun PAAZ-afdelingen. Ggz-aanbieder Emergis in Kloetinge neemt alle acute psychiatrie over.
Zeeuwse ziekenhuizen stoten acute ggz af
Foto: ANP

Dit laten de zorginstellingen en CZ Zorgverzekeringen vandaag weten in een gezamenlijk bericht.

Van harte beterschap

De herinrichting van de psychiatrische zorg maakt deel uit van het laatste plan voor de Zeeuwse gezondheidszorg, het rapport van de commissie Slenter. Het rapport met de slogan “Van harte beterschap”  is op 7 juli aangeboden aan minister Schippers. Een minstens zo belangrijke aanleiding is het feit dat het afstoten van ggz bedden met een kostenbesparing gepaard gaat. Een woordvoerder van ZorgSaam vertelt dat het sinds de veranderingen in de bekostiging van psychische zorg, de ziekenhuizen niet meer lukt om hun PAAZ-afdelingen kostendekkend te exploiteren of de verliezen te beperken. Het Regionaal geestelijk gezondheidscentrum Terneuzen verloor vorig jaar 1 miljoen euro.

PAAZ

De PAAZ-afdeling in Terneuzen heeft rond de vierhonderd opnames per jaar, de PAAZ-afdeling van het ADRZ rond de tweehonderd. Wat de reorganisatie precies betekent voor de medewerkers op de betreffende afdelingen, is nog niet bekend. Daarover worden nu gesprekken gevoerd. In Terneuzen gaat het om dertig personeelsleden, in Goes om twintig. De plannen zijn voorgelegd aan de Ondernemingsraden, medische staven en cliëntenraden.

Crisisopnames

Klinische behandeling en crisisopnames van patiënten met een psychiatrische aandoening vinden vanaf volgend jaar alleen nog plaats bij Emergis. Emergis bouwt een Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte (SPOR) en een High & Intensive Care (HIC) om de crisisopvang vanaf 2016 zo goed mogelijk te regelen. De ziekenhuizen nemen dan geen ggz-patiënten meer op. Wel kunnen patiënten met matig tot ernstige psychische klachten nog op de polikliniek terecht van het ADRZ.

FACT

FACT (Functional Assertive Community Treatment) teams blijven patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen behandelen in hun eigen regio. Deze zorg wordt uitgebreid met intensieve opname-vervangende of opname-verkortende thuisbehandeling. Patiënten met lichte psychische klachten krijgen zorg in de wijk, via de huisarts of de basis ggz.

Dossier geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.