Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse ziekenhuizen trekken broekriem aan

Als het bestuur van de Zeeuwse Oosterscheldeziekenhuizen geen maatregelen neemt, sluit de organisatie het eerste kwartaal van 2008 met een tekort van vijf miljoen af.
Zeeuwse ziekenhuizen trekken broekriem aan

De ziekenhuisorganisatie heeft haar inkomsten met twee miljoen euro te hoog begroot. Daarnaast zijn de kosten van rentelasten en afschrijvingen twee miljoen hoger uitgevallen dan verwacht en vallen overige uitgaven ook een miljoen euro hoger uit dan begroot. “Een extern accountancykantoor heeft onze afdeling Finance & Control onder de loep genomen”, zegt bestuursvoorzitter Hans Simons van de Oosterscheldeziekenhuizen. “Dit kantoor heeft stevige aanbevelingen gedaan over hoe we deze afdeling moeten aanpakken zodat we in de toekomst niet meer handelen op de verkeerde cijfers.”

Zorggeld

Het bestuur van de Oosterscheldeziekenhuizen, Ziekenhuis Walcheren en hun servicecentrum SeriZZ presenteren vandaag maatregelen om het gat in de begroting van 2008 te dichten.

Zorgbeleid

Het bestuur wil voor elke honderd euro die voor 2008 is begroot, 3,25 euro niet uitgeven. Dat betekent dat er geen nieuwe uitgaven aan personeel en spullen gedaan zullen worden en er niet meer wordt geïnvesteerd. “Alle openstaande vacatures worden onder de loep genomen”, zegt Simons. “De taxatie is dat we bij ongeveer vijftig procent van deze vacatures de hand op de knip houden.” Dat betekent geen oproepkrachten en geen uitzendkrachten. Wellicht zal het bestuur in de zomermaanden bedden en afdelingen moeten sluiten omdat die draaiende worden gehouden met oproep- en uitzendkrachten. In het geval van kapot materiaal, zal het bestuur pas vervangen als het echt wettelijk verplicht is en niet anders kan.

Omzet

Aan de andere kant van de balans wil het bestuur de omzet vergroten door specialisten meer patiënten te laten zien en behandelen. “We gaan samen hard aan het werk. De maatregelen gaan morgen in en binnen een maand willen we zien dat we in staat zijn die drie procent te besparen.” Het reorganisatieplan ‘hart aan de slag’ zal uiteindelijk na vijf jaar het ziekenhuis helemaal fusieklaar en efficiënter gemaakt hebben. De ziekenhuiscombinatie stuurt eerdaags de fusieaanvraag op naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Geldtekort dreigt bij Zeeuwse ziekenhuizen

Personeel Ziekenhuis Walcheren wil af van directeur

Zeeuwse ziekenhuis-gate continues

Zeeuwse ziekenhuizen willen opnieuw naar de NMa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.