Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmonitoring effectief tegen beginnende depressie

Mark van Dorresteijn
Door zelfmonitoring zijn mensen beter op de hoogte over hun emoties en dit zorgt voor minder depressieve gevoelens bij jongeren, zo schrijven Australische onderzoekers in het Journal of Medical Internet Research.
Zelfmonitoring effectief tegen beginnende depressie

De jongeren moesten tijdens het onderzoek viermaal per dag invullen hoe zij zich voelden. Deze informatie werd doorgestuurd naar de huisarts. Zowel patiënten als huisartsen stelden dat de communicatie verbeterde door het gebruik van de app. De huisartsen stelden dat zij beter zicht kregen op de geestelijke gesteldheid van de jongeren.

Minder depressieve gevoelens

De onderzoekers keken naar 118 jongeren die door hun arts werden gezien als persoon met een milde depressieve klachten. Na een periode van zes weken zagen de onderzoekers dat jongeren die constant op de hoogte waren van hun emoties, minder last hadden van depressieve gevoelens.

Therapietrouw

Groot voordeel is ook dat de jongeren graag meewerken aan onderzoeken waarbij elektronische apparaten aan te pas komen. ‘De jongeren pakken de technologie met beide handen aan en laten een hoge therapietrouw zien’, aldus de onderzoekers.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.