Zelfstandige klinieken delen mensen en middelen in coronacrisis

De zelfstandige klinieken kondigden eerder aan dat zij materialen en personeel beschikbaar zouden stellen voor de overige zorgsector. Deze week zijn verschillende zorgorganisaties hiermee gestart. Via het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) worden de middelen verspreid.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Radboudumc: geen griepprik dan mondneuskapje
Foto: Bilderstoeckchen/Fotolia

Zelf beperken de klinieken, verenigd in Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), zich tot het leveren van urgente planbare zorg, zoals ze anderhalve week geleden bekend maakten. De leden van de vereniging zijn daarop aan de slag gegaan met het aanleveren van apparatuur en hulpmiddelen, maar ook personeel aan verschillende ziekenhuizen in het land.

Apparatuur en chirurgische maskers

Zo stelt Quole medisch centrum Waalre stelt haar narcose- en beademingsapparatuur, personeel en hulpmiddelen ter beschikking aan het Maxima Medisch Centrum Ziekenhuis in Veldhoven. Annatommie MC droeg haar medische middelen vorige week over aan drie ziekenhuizen in de regio Utrecht en Amsterdam.  In Amsterdam heeft Boerhaave Medisch Centrum vijf beademingsapparaten paraat staan en is de hele kliniek aangeboden aan het Amsterdam UMC. Equipe Zorgbedrijven stelt personeel, faciliteiten en hulpmiddelen zoals mondkapjes ter beschikking, zo is te lezen op de website van ZKN.

Bergman Clinics heeft dinsdag 25 duizend chirurgische maskers afgeleverd bij het depot van het ministerie van VWS. Daarnaast biedt Bergman Clinics, via landelijk gecoördineerde afstemming met het Ministerie van WVS en de ROAZ-structuren, hulp aan op drie vlakken: materialen, mensen en faciliteiten & apparatuur, zo laat de organisatie weten.

Deel van de zorg gaat door

Sommige klinieken blijven voor een deel van de zorg open, zoals DC Klinieken die op het gebied van diagnostiek echo’s, MRI, röntgen- of darmonderzoeken kunnen doen. Cardiologie Centra Nederland blijft hartpatiënten zien met urgente klachten en aandoeningen. De Hartkliniek is open voor bestaande en nieuwe patiënten uit het ziekenhuis voor poliklinische cardiologie.

Uitgestelde zorg

ZKN en haar leden waarschuwen wel dat door het stilleggen van de reguliere zorg, veel behandelingen worden uitgesteld. Zo laat Bergman Clinics weten dat alleen al voor zijn vijftig klinieken meer dan drieduizend van de 3.500 wekelijkse verwijzingen door huisartsen zijn uitgesteld. Op basis van de nu aangekondigde duur van de overheidsmaatregelen tot 7 april komt dit neer op 10 duizend tot 15 duizend uitgestelde poli-afspraken en meer dan vijfduizend uitgestelde behandelingen zoals staaroperaties, heup- en knie-vervangingen, darm-controles en huid(kanker)behandelingen.

Bergman Clinics is zich ook daar op aan het voorbereiden. ‘Als Bergman Clinics zullen we ons tijdig moeten voorbereiden op het beschikbaar hebben van onze infrastructuur (mensen, materialen en faciliteiten) voor de te verwachten vraag naar het maken van een inhaalslag bij het leveren van deze uitgestelde, maar noodzakelijk medisch zorg’, aldus de organisatie.

De Sionsberg in Dokkum heeft nabij gelegen ziekenhuizen nu ook al hulp aangeboden met het opvangen van poliklinische ingrepen om te voorkomen dat er lange wachttijden ontstaan na coronacrisis.

Hoe managen we deze coronacrisis? Lees dagelijks het nieuws en achtergrond verhalen van Nederlandse zorgorganisaties in onze nieuwsbrief. Schrijf u nu in en ontvang dagelijks coronacrisis- en andere artikelen direct uit de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.