Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfstandige klinieken luiden noodklok

Eén op de vijf zelfstandige behandelcentra (zbc’s) komt in de problemen omdat zij minder honorariumomzet draaien dan het plafond van de NZa toelaat.
Zelfstandige klinieken luiden noodklok
Foto: ANP Evert-Jan Daniels

 

Voor alle ziekenhuizen en zbc’s samen bestaat de afspraak dat hun honorariumomzet maximaal 2,5% groeit. In de praktijk komt dit erop neer dat één op de vijf klinieken haar honorariumplafond niet volledig vult. Wij hebben ongeveer zeventig procent van alle zbc’s ondervraagd en daaruit blijkt dat 18 procent te weinig honorariumomzet kan draaien’, zegt directeur Theo Roos van ZKN. ‘Veel zbc’s worden niet gecontracteerd door verzekeraars. Het gevolg hiervan is dat klanten niet naar een kliniek kunnen waar hun verzekeraar geen contract mee heeft. Als de restitutievergoeding zou worden afgeschaft, moet de klant de rekening in zo’n geval zelf betalen.’Oormerken van budget


Volgens Roos staat de huidige gang van zaken haaks op wat er in het regeerakkoord is vastgelegd. ‘In het regeerakkoord staat letterlijk dat er ruimte voor innovatieve zorg moet zijn en dat starters toegang tot de markt moeten houden. We wachten al een tijd op een regeling waarin dit ook daadwerkelijk wordt aangepakt. Maar tot nu toe zien we alleen nog het tegengestelde gebeuren.’ Roos pleit voor een afspraak waarbij een deel van het ziekenhuisbudget wordt geoormerkt speciaal voor nieuwe en bestaande zbc’s. ‘Anders gaat de hele markt op slot.’

Vrije artsenkeuze
Roos betoogt dat het beleid ook niet strookt met de vrije artsenkeuze. ‘Minister Schippers van VWS onderschrijft artikel dertien voor de vrije artsenkeuze. Maar aan de andere kant zorgt haar beleid ervoor dat mensen niet kunnen kiezen voor een zelfstandige kliniek.’ Roos hoopt dat de minister in een komend Algemeen Overleg in de Tweede Kamer uitleg geeft over de situatie.

1 REACTIE

  1. Nog maar een jaar geleden stelde zorgverzekeraars dat zbc’s goedkoper en vaak ook beter waren en nu doen ze hun best om zbc’s zo min mogelijk te contracteren. Zbc’s gebruikte de vette jaren niet om aan te tonen dat zij niet de gemakkelijke patiënten per DBC selecteerden of werkelijk betere zorg leverden, terwijl het ministerie de zbc’s verantwoordelijk hield voor de snelle uitgavengroei in het b-segment. Dan heb je geen vrienden in tijden dat het tegen zit en is het nu tijd om op de blaren te zitten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.