Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven gemeenten weigeren verplicht Wmo-onderzoek

Redacteur Zorgvisie
Zeven Nederlandse gemeenten weigeren om mee te doen aan het verplichte Wmo-cliëntervaringsonderzoek. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van gegevens van het ministerie van VWS. De gemeenten kunnen hiervoor een aanwijzing krijgen van het ministerie.
Vragenlijst-CQ-index.jpg
Foto: Fotolia

Eerder werd bekend dat de gemeente Laarbeek niet meedeed aan het cliëntervaringsonderzoek in de Wmo, dat wettelijk is voorgeschreven aan alle 388 gemeenten. De Brabantse gemeente stelt volgens Binnenlands Bestuur dat de vragenlijst die moet worden ingevuld niet goed genoeg aansluit op de lokale situatie, waardoor de antwoorden niet betekenisvol genoeg zouden zijn.

Nog zes gemeenten weigeren
Nu blijkt dat ook zes andere gemeenten niet hebben deelgenomen aan het onderzoek. Volgens het ministerie heeft het merendeel van de zeven gemeenten in plaats daarvan een eigen onderzoek opgesteld naar de ervaringen van Wmo-cliënten. De overige gemeenten hebben dit helemaal niet gedaan. Zij zijn daarop aangesproken door het ministerie, omdat ze de landelijke benchmark hiermee ondermijnen. Om welke gemeenten het gaat is onduidelijk.

Tekortschieten gemeenten
Binnenlands Bestuur meldt dat staatssecretaris Martin van Rijn constateert dat één gemeente ernstig tekort is geschoten bij de uitvoering van de Wmo in 2015. In dat geval kan het ministerie een aanwijzingsprocedure starten, maar eerst moet de gemeente nog de gelegenheid krijgen om de tekortkomingen zelf op te lossen. 

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.