Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven jaar langer leven dankzij preventie

De levensverwachting is in vijftig jaar met zeven jaar toegenomen. Daarvan is vier jaar toe te schrijven aan preventie en medische zorg. Voor meisjes die nu worden geboren is de levensverwachting 82 jaar, voor jongens is dat 77 jaar.

De conclusies over de levensverwachting komen uit een rapport van het Erasmus Medisch Centrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat maandag aan minister Ab Klink van Volksgezondheid is aangeboden.

Betere gezondheidszorg

Voor hart- en vaatziekten, infectieziekten en kanker is voor het eerst berekend wat de bijdrage van preventie en zorg aan de toegenomen levensverwachting is geweest. Nederlanders worden twee jaar ouder door betere gezondheidszorg bij hart- en vaatziekten. Als ook wordt gekeken naar de kwaliteit van leven is het drie jaar. Een belangrijk deel van de gezondheidswinst hangt samen met een daling van het aantal beroerten. Per levensjaar bedragen de kosten van gezondheidszorg bij hart- en vaatziekten gemiddeld 2000 euro.

Levensverwachting

Door verbeteringen in de zorg bij infectieziekten is de levensverwachting toegenomen met 1,4 jaar. De grootste gezondheidswinst werd geboekt bij tuberculose, acute bronchitis, griep en longontsteking. Bovendien werd een winst van 0,2 jaar in kwaliteit van leven behaald. De totale gezondheidswinst bij infectieziekten komt daarmee op 1,6 jaar in goede gezondheid.

Gezondheidswinst

Die gezondheidswinst werd verwezenlijkt tegen een gemiddeld kostenbedrag van 3800 euro per levensjaar. De winst in levensverwachting bij kankers is voor mannen 0,3 en voor vrouwen 0,8 jaar. Het verschil tussen mannen en vrouwen schrijven de onderzoekers toe aan de verbeterde screening en behandeling van borstkanker. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.