Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeventien ziekenhuizen staken slokdarmkankeroperaties

Zeventien ziekenhuizen moeten stoppen met het uitvoeren van slokdarmkankeroperaties, omdat ze de norm van tien per jaar niet halen. Dat blijkt onder meer uit een rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Consumentenbond maakte donderdag bekend dat een aantal ziekenhuizen onvoldoende ervaring heeft om deze risicovolle operaties veilig te kunnen verrichten. De 17 ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, moeten daarmee stoppen. Het gaat om operaties in onder meer de ziekenhuizen in Arnhem, Deventer, Den Haag (HagaZiekenhuizen), Sittard, Doetinchem, Alkmaar, Amsterdam (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis), Heerenveen, Hilversum, Drachten en Harderwijk.

‘Eer aan zichzelf’

“In feite houden de elf de eer aan zichzelf”, meldde een woordvoerder van de inspectie vrijdag op de website van Medisch Contact. “Maar als zij niet uit eigen beweging waren gestopt, had de minister hen daartoe zeker gedwongen.”

IGZ kritiek op Consumentenbond

Enkele van de door de inspectie genoemde ziekenhuizen komen ook voor op de lijst van de Consumentenbond, maar identiek zijn de lijsten niet. De inspectie heeft kritiek op het onderzoek van de Consumentenbond. Het is onvolledig, een aantal ziekenhuizen deed niet mee en heeft onvoldoende diepgang. Voor het onderzoek heeft de inspectie alle ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, gevraagd daarover uitleg te geven. In tien ziekenhuizen die méér operaties zeggen te doen, is nagegaan of deze informatie klopt. Alle tien bleken een of meer jaren minder operaties te hebben uitgevoerd dan zij hadden opgegeven. Voor de inspectie maakt dit onderzoek duidelijk dat (steekproefsgewijze) verificatie van gegevens onontbeerlijk is, zo is te lezen in het verslag van de inspectie. (ANP)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties’

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.