Vorige week kreeg het ziekenhuis in oprichting een schriftelijke beschikking van minister Klink van VWS in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen. Hiermee is het ziekenhuis in oprichting officieel een instelling voor medisch specialistische zorg. Dat betekent dat zorgverzekeraars de behandelingen gaan vergoeden.
200 miljoen
Met de bouw en inrichting van het oncologisch ziekenhuis is een bedrag gemoeid van circa 200 miljoen euro. Hansa Oncology Clinics telt 200 bedden en krijgt de beschikking over zes radiotherapie ruimten. Eén van de investeerders is de Zernicke Group van ondernemer Lex de Lange. Zernicke zal een substantieel deel van de 200 miljoen bijdragen. Volgens Hansa-bestuursvoorzitter Hans van Holten ‘genoeg om te kunnen beginnen’.
Concurrentie
Saillant detail is dat de Hansa Oncology Clinic vlakbij de nieuwbouw van het Boxmeerse Pantein ziekenhuis komt te liggen. Van Holten lacht: “We worden buren.” Van Holten zegt in gesprek te zijn met omringende ziekenhuizen. Hij voelt zich geen concurrent. “Zolang we nog hele lange wachtlijsten hebben voor oncologiepatienten, is er naar mijn idee geen sprake van concurrentie. Dit is een probleem dat de ziekenhuizen samen moeten oplossen en daar willen wij ons steentje aan bijdragen.”
UMC Sint Radboud
Bestuursvoorzitter Emile Lohman van het Nijmeegse UMC Sint Radboud denkt daar heel anders over. Tegen zorgvisie.nl zei hij onlangs: “Wij zien de komst van deze private kliniek “uiteraard” als een geduchte concurrent in de regio. Wij zijn bezig met een gepaste reactie op die kliniek in Boxmeer.” Over de inhoud van het plan wil Lohman niets kwijt. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)
Lees ook:
Boxmeer is vereerd met private oncologiekliniek
Interview Lex de Lange
JQoAVd dk6LpqdFf2n5MzCh
Aan de ene kant is het een goede zaak dat een Kliniek in Boxmeer de wachtlijsten voor oncologie-clienten aanpakt, aan de andere kant vind ik het onbegrijpelijk , dat bestaande ziekenhuizen , dat zelf niet aanpakken !Wat is de rol van de Overheid hierin ?