Zorgverzekeraars nemen ongecontracteerde aanbieders in de tang

Voor het eerst in jaren verwachten zorgverzekeraars dit jaar een daling in de omzet van de ongecontracteerde wijkverpleging. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor contractering wijkverpleging 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Highwaystarz-Photography /Getty Images/iStock

Steeds meer zorgaanbieders in de wijkverpleging werken zonder contract met een zorgverzekeraar. Van de geschatte 3,5 miljard euro die er jaarlijks in de wijkverpleging omgaat, gaat 10 procent naar ongecontracteerde zorg. Al jaren groeit deze omzet. Bedroeg deze in 2015 nog 36,9 miljoen euro, vorig jaar werd de omzet door de NZa geschat op 346 miljoen euro. Dit jaar echter verwachten de verzekeraars dat het niet hoger zal uitvallen dan 269 miljoen euro.

Machtiging

In het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2019-2022 hebben de zorgverzekeraars samen met partijen als ActiZ, Zorgthuisnl, Patiëntenfederatie Nederland en het ministerie van VWS afgesproken om ongecontracteerde wijkverpleging terug

3
4378

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.