Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuis gebruikt kanaalkoeling om duurzame doelen te halen

Het BovenIJ gaat water uit het Noordhollandsch Kanaal gebruiken om het ziekenhuis te koelen. Samen met de aansluiting op de stadsverwarming wordt de CO2-uitstoot verminderd met 26 procent. 'Een geluk dat het kanaal in onze achtertuin ligt.'  
Hollandswinterplaatje
Foto: JacobH/Getty Images/iStock
Premium

Stroom en gas van gebouwen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Hallo, in de eerste zin na het plaatje staat: “Stroom en gas van gebouwen in de zorg zijn de grootste producenten van CO-uitstoot in de zorg”. Daar is vast CO2-uitstoot bedoeld.

   CO is koolmonoxide en komt vrij bij onvolledige verbranding, CO2 is kooldioxide en dat krijg je juist bij volledige verbranding. Koolmonoxide (CO) is dat gas waar jaarlijks mensen aan doodgaan door een verkeerd afgestelde kachel. Ik mag hopen dat ze die in ziekenhuizen niet hebben. CO-vergiftiging in de buitenlucht komt niet of nauwelijks voor.

   Maar CO2 is het broeikasgas dat grote gevolgen heeft voor het klimaat op de hele wereld. Ook CO is slecht voor het milieu omdat het in de atmosfeer wordt omgezet in CO2 en ozon, maar andere bronnen daarvan zijn veel belangrijker. Het verkeer en de zware industrie zijn de belangrijkste veroorzakers van CO-uitstoot, het energieverbruik van ziekenhuizen zal daar een verwaarloosbaar aandeel in hebben.

   Maar goed, het rapport van Gupta waarnaar verwezen wordt, gaat dus ook niet over uitstoot van CO maar van CO2. Daarin hebben allerlei menselijke activiteiten een aandeel van betekenis, dus ook de gezondheidszorg. Volgens het rapport is de jaarlijkse “CO2-voetafdruk” van de zorg 11 Mton CO2 per jaar. Het is dus inderdaad wel belangrijk dat ook zorginstellingen bijdragen aan het terugdringen daarvan.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.