Ziekenhuis heeft 2300 heropnames per jaar

Een gemiddeld ziekenhuis in Nederland heeft per jaar 2300 ongeplande heropnames. Een groep van honderd ‘frequent flyers’ houdt gedurende één jaar tien ziekenhuisbedden permanent bezet. Dat blijkt uit een analyse van medische data die De Praktijk Index bij achttien ziekenhuizen doet.
Oudere-ziekenhuis-iStock-508696990-450.jpg
Foto: iStock

Als een patiënt binnen dertig dagen na een klinische opname of een dagopname opnieuw urgent in het ziekenhuis beland, is er sprake van een ongeplande heropname. Een middelgroot ziekenhuis, met jaarlijks 47.000 opnames (klinisch en dagopnames) heeft er 2300 per jaar, oftewel circa zes per dag. Dat getal heeft adviesbureau De Praktijk Index afgeleid uit de Landelijke medische registratie van achttien ziekenhuizen. De Praktijk Index analyseert al jaren de heropnames voor deze groep van twee academische, negen topklinische en zeven algemene ziekenhuizen. Samen geven ze een representatief beeld van de Nederlandse situatie. Met het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuizen heeft De Praktijk

0
341

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.