Ziekenhuis is diagnosefabriek’

Artsen in ziekenhuizen zijn verslaafd aan diagnoses en interventies. Het ziekenhuis is een diagnosefabriek geworden. Dat zegt verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer in de Els Borst Lezing van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid die dinsdagmiddag is uitgesproken. Hij pleit voor meer palliatieve zorg.
Bert Keizer
Bert Keizer

In de lezing ‘De mens achter de moleculen’ betoogt Keizer dat wie ernstig ziek is of wie moet sterven een antwoord wil hebben op de vraag: waarom gebeurt dit? In plaats daarvan wordt de ernstig zieke onderworpen aan behandelingen tot het eind. Aan de hand van een aantal sterfbedden beschrijft hij de laatste uren van mensen. ‘Op een longfoto lees je nooit: “laat die man nou met rust” en op een hersenscan heb ik nooit zien staan: “roep er alsjeblieft niet nog meer collega’s bij. Deze diagnoses bestaan niet. De dokter moet in dit stadium weg durven blijven van diagnoses.’

7
70

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.