Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Maastricht spant kort geding aan tegen provincie

Mark van Dorresteijn
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) spant een kort geding aan tegen de provincie Limburg uit onvrede met de financiële steun door de provincie aan Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard. Dat maakte het azM vandaag bekend.
Ziekenhuis Maastricht spant kort geding aan tegen provincie

Het azM zegt te vermoeden dat er sprake is van staatssteun aan Orbis. Deze steun gaat ten koste van concurrerende ziekenhuizen in de regio, zoals het azM. “Provinciaal beleid mag niet leiden tot een nadelige uitgangspositie voor de ene speler versus de andere”, aldus het azM.

Financiële steun

Het ziekenhuis besloot tot een kort geding nadat gesprekken met de provincie op niets waren uitgelopen. Het azM vindt dat er duidelijkheid moet komen over de mogelijkheden voor het krijgen van financiële steun door de provincie. Het azM vindt dat meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en zorginstellingen financiële steun zouden kunnen gebruiken.

Hulpzoekende ziekenhuizen

De provincie Limburg bekijkt ondertussen aanvragen voor garantstelling of een achtergestelde lening van de ziekenhuizen Atrium in Heerlen en Laurentius in Roermond. Atrium vroeg de provincie om twintig miljoen euro achtergestelde lening en het Laurentius vroeg om tien miljoen garantstelling of achtergestelde lening. Beide ziekenhuizen willen hiermee hun nieuwbouw realiseren.

Kort geding

Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. De provincie Limburg onthoudt zich van commentaar en heeft de landsadvocaat ingeschakeld, laat zij in een reactie weten. Wel wijst de provincie erop dat het ministerie van Volksgezondheid primair verantwoordelijk is voor de marktwerking in de zorg. De provincie zegt het te betreuren dat dit ministerie zich terughoudend opstelt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Laurentius Ziekenhuis vraagt steun aan provincie

Provincie Limburg is bereid Atrium te steunen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.