Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Ziekenhuis moet hotel voor patiënt regelen’

Mark van Dorresteijn
Als patiënten in de toekomst verder moeten reizen voor behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis, moeten ziekenhuizen hen helpen bij het vinden van een hotel. Daarvoor heeft Piet Postmus, hoogleraar longziekten van het Amsterdamse VUmc woensdag gepleit.
'Ziekenhuis moet hotel voor patiënt regelen'

Hij is groot voorstander van de plannen die minister Schippers heeft gepresenteerd voor een betere verdeling van de zorg onder de ziekenhuizen. “Als alleen nog de beste artsen ingewikkelde operaties uitvoeren, valt er voor de patiënt binnen korte tijd al meer winst te behalen dan met welk nieuw medicijn dan ook”, meent Postmus. Hij schat dat zeker tien procent van de sterfte van longkankerpatiënten kan worden voorkomen, als topartsen en een topteam hen behandelen.

Deal met hotelketens

Nadeel voor de patiënt kan zijn dat die ver moet reizen voor de medische behandelingen zonder ziekenhuisopname. “Maar ik snap niet waarom ziekenhuizen niet gewoon een deal sluiten met hotelketens, zodat die de patiënten onderdak bieden. Of er zouden bij topziekenhuizen speciale zorghotels moeten komen, zodat de patiënten daar kunnen verblijven.”

Specialisatie

Postmus is deze week een van de gastheren van een internationaal congres over longkanker in Amsterdam. Juist patiënten met zo’n ernstige ziekte zijn volgens hem gebaat bij behandeling door zeer gespecialiseerde artsenteams. “Het is onmogelijk voor een dokter of klein team artsen van een klein ziekenhuis om alle nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden. Dat kan eenvoudig niet.” (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Het voordeel van zo’n contract is dat de mantelzorger die mee is gekomen ook direct is opgevangen en de verzorging/oplet en inseint als het anders verloopt dan is afgesproken, op zich kan nemen. Je hebt dan direct een persoonlijk plekje om eventuele visite te ontvangen zonder dat andere patiënten kunnen meegenieten van de conversaties.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed plan, maar het ‘moeten’ in de kop van dit artikel lijkt me wat overdreven.
    Ik heb liever dat ziekenhuizen de wil tonen om met hotels afspraken te maken vanuit de volle overtuiging dat dit voor patiënten tot goede resultaten leidt. Het lijkt me dat een kwalitatief goede behandeling en een sfeervolle omgeving het voor de patiënt een positieve uitwerking kan hebben.
    Goed gastheerschap is dan de inspanning om de patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn.

  4. Momenteel loopt er tussen ons ziekenhuis, Bronovo, en het Kurhaus een pilot op dit gebied. Patiënten kunnen na een (electieve) ziekenhuisopname in dit hotel verder herstellen van de ingreep. Voor deze mensen is een speciaal (ver)zorgarrangement gemaakt. Diverse overwegingen hebben een rol gespeeld bij het zoeken naar deze samenwerking. Het aantrekken van patiënten van buiten ons adherentiegebied is er één van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.