Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuis Rivierenland en Menzis sluiten vergaand meerjarencontract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg in de regio. Shared savings vormen onderdeel van de afspraken.
Ziekenhuis Rivierenland

Naar eigen zeggen is het contract ‘uniek’ omdat het verregaande afspraken bevat over de financiering, kwaliteit en organisatie van de zorg. Bestuursvoorzitter Paul Verploegen, van Ziekenhuis Rivierenland: ‘Hiermee is een zelfstandige toekomst voor het ziekenhuis, dat een cruciale rol speelt in het leveren van zorg in het rivierengebied, gewaarborgd.’

Zorgvormen

Ten aanzien van de standaard pxq-contracten is het vernieuwende dat in dit meerjarencontract is gekeken naar onderdelen van zorg. Er is een onderscheid gemaakt tussen regiogerichte zorg en marktgerichte zorg. Ward Bijlsma, manager zorginkoop bij Menzis: ‘Bij regiogerichte zorg kan je denken aan een heupfractuur, daarbij wil een patiënt zo dicht mogelijk bij huis worden geholpen. Voor marktgerichte zorg zijn mensen bereid een eind te reizen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan heupvervangingen. We willen een beweging op gang brengen waarbij mensen bereid zijn om naar Ziekenhuis Rivierenland te komen vanwege de aantoonbaar hoge kwaliteit van zorg.’ Als de kwaliteit onder een bepaald niveau daalt, moet het ziekenhuis een verbetertraject inzetten.

Shared savings

Menzis hoopt dat het ziekenhuis de regiogerichte zorg veel meer in de keten gaat organiseren, dus niet alleen in het ziekenhuis. Wanneer het ziekenhuis erin slaagt om de zorg zodanig te regelen dat het tot minder kosten leidt, hebben zowel het ziekenhuis als de zorgverzekeraar daar baat bij. Bijlsma: ‘Wij delen op een slimme manier het verschil.’ Dit shared savings model wijkt af van de eerdere plafondafspraken, waarbij het ziekenhuis geen prikkel had om minder zorgvolume te draaien, zo legt Bijlsma uit.

Waardegericht inkopen

Voor nieuwe knieën, nieuwe heupen en voor cataractoperaties hebben ziekenhuis en zorgverzekeraar een waardegericht inkoopcontract afgesloten. Het Rivierenland kan zich spiegelen aan de andere ziekenhuizen die hieraan meedoen. Het is de bedoeling dat zij bij elkaar gaan zitten, resultaten delen en van elkaar leren. Menzis heeft tot nu toe met dertig ziekenhuizen dergelijke contracten afgesloten.  Er is geen kwaliteitsnorm gesteld. Bijlsma: ‘We willen stimuleren dat de kwaliteit elk jaar beter wordt.’

Poortfunctie

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel is een middelgroot ziekenhuis dat vrijwel alle medisch specialistische zorg aanbiedt. Er werken 1500 mensen en ruim 90 specialisten. Jaarlijks komen meer dan 300.000 mensen naar de poliklinieken en de kliniek. Ziekenhuis Rivierenland behoudt de poortfunctie in de regio. Alleen waar nodig verwijzen artsen door.  Voor een aantal behandelingen wordt samengewerkt met het St. Antoniusziekenhuis. Voor- en natraject doorlopen patiënten dan in Tiel: de poortfunctie naar kwalitatief hoogwaardige zorg dichtbij.

1 REACTIE

  1. Er is nu blijkbaar (wel) een prikkel om minder zorgvolume te draaien. En overall moet het minder gaan kosten. En dan verdient ook het ziekenhuis eraan. Als niet precies transparant wordt gepubliceerd hoe indicatoren (zorgvolume, kosten, winst, verwijzingen, patiënteninbreng, ketenzorg, ligduur etc) in het verleden werden en dan nu worden “geherwaardeerd”, is er voor de buitenwacht niets over te zeggen. Toch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.