Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ziekenhuis vraagt meer geld van verzekeraar’

Redacteur KinderopvangTotaal
Meerdere Nederlandse ziekenhuizen en medische klinieken vragen momenteel meer geld voor zorg dan de verzekeraars hebben. Dat bevestigt 's lands grootste zorgverzekeraar Achmea dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in verscheidene media.
'Ziekenhuis vraagt meer geld van verzekeraar'

Achmea zegt deze conclusies te trekken op basis van de lopende onderhandelingen met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Volgens de verzekeraar vragen klinieken soms tot wel 20 procent meer budget, terwijl vorig jaar in het hoofdlijnenakkoord een maximale groei van 2,5 procent is afgesproken. Voor 1 april moeten de onderhandelingen voor een nieuw contract tussen verzekeraars en ziekenhuizen zijn afgerond.

Andere tijden

“Iedereen moet inzien dat de tijd van ongebreidelde groei in de zorg voorbij zijn. Het worden andere tijden”, aldus een woordvoerder van Achmea. De verzekeraar roept alle partijen op om binnen de hoofdlijnen van het akkoord te blijven. “Op dit moment wordt er vaak meer budget gevraagd dan dat er beschikbaar is.”

Intern bespreken

Volgens Ziekenhuiskoepel NVZ had Achmea niet over de lopende onderhandelingen naar buiten moeten treden. De NVZ benadrukt geen partij te zijn in de individuele onderhandelingen. “We hebben afgesproken dat we mogelijke knelpunten intern zouden bespreken”, aldus de belangenorganisatie. “Dat er nu toch details bekend worden gemaakt is lastig en vervelend.”

Stroeve onderhandelingen

Achmea op zijn beurt stelt niet de eerste partij te zijn die zorgen uit over de stroeve onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. (Zorgvisie – ANP / foto: Erik van ’t Woud)

Lees ook:

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

Schippers onderzoekt toegankelijkheid zorgverzekeringen

Premies zorgverzekeringen verschillen 240 euro

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.