Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen boycotten kwaliteitsregistraties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen leveren geen kwaliteitsregistraties aan voor het jaar 2017. Zorgverzekeraars Nederland slaat alarm.
Gedanken Pro Contra
Adobestock

Door hun medewerking te weigeren, blokkeren de ziekenhuizen het transparant maken van kwaliteitsgegevens, zo zeggen de zorgverzekeraars.

Kwaliteitsregistraties

De ziekenhuizen maken zich naar eigen zeggen, zorgen over de privacy van hun patiënten en twijfelen aan de beveiliging van hun gegevens. Bovendien zit het de ziekenhuizen dwars dat zij de zeggenschap over hun gegevens kwijtraken als ze deze eenmaal hebben afgegeven. Woordvoerder Wouter van der Horst: ‘De datastroom verdwijnt naar alle richtingen en als ziekenhuizen ze terug willen of er inzage in willen hebben, moeten ze daarvoor betalen. Dus je levert data aan, bijvoorbeeld aan het DICA, daar vindt analyse plaats en vervolgens moet je de data weer terug kopen.’

Eigenaarschap

Dat is dan ook de reden dat ziekenhuizen zelf zeggenschap willen over hun kwaliteitsinformatie. Ze willen hun eigen gegevens kunnen inzien. Zorgverzekeraars vinden dat de ziekenhuizen de onafhankelijkheid en het draagvlak van kwaliteitsregistraties in gevaar brengen. ZN wil dat het eigenaarschap van registraties in handen blijft van de medisch specialisten en dat partijen geen taken dubbel uitvoeren.

Ruzie

ZN wijst in dat verband naar het DICA en IKNL die beiden kwaliteitsregistraties voeren op het gebied van kanker. Beide organisaties liggen al jarenlang met elkaar in de clinch. ‘Het IKNL doorkruist, betaald via overheidssubsidies, de registraties van DICA waarmee medisch specialisten al jarenlang succesvol werken aan uitkomstindicatoren.’, zo schrijft ZN in een brief aan de Tweede Kamer. ZN subsidieert zelf de DICA-registraties.

ICT

ZN vraagt minister  Bruins voor VWS, om de kwaliteitsregistraties te beschermen met betere privacywetgeving. Deze moet dusdanig zijn ingericht ‘dat hij de ontwikkeling, aanlevering en publicatie van kwaliteitsgegevens niet blokkeert.’ ZN vraagt de minister ook om erop toe te zien dat IKNL, DICA en de NVZ een constructieve samenwerking aangaan. Tenslotte stelt ZN voor een kader te ontwikkelen voor gegevensuitwisseling. Er zou teveel versnippering zijn in ICT-systemen en de systemen zouden ‘elkaars taal niet spreken’. ZN pleit voor een uniform kader dat eisen stelt aan de ICT-infrastructuur, de governance en de financiering.

Lees hier de brief van ZN aan de Tweede Kamer: ZN-brief AO Kwaliteitszorg 20171219

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.