Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen declareren steeds meer dbc’s

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen declareerden in 2016 ruim 10 procent meer dbc’s dan in 2015. Als ziekenhuizen nog zouden worden betaald voor het aantal opnamen, dagverplegingsdagen en polikliniekbezoeken zouden ze veel minder inkomsten hebben.
miljoenenfraude pgb's, uitspraak rechter
Foto: Fotolia

In de afgelopen jaren heeft de productie van ziekenhuizen gemeten in de klassieke budgetparameters opnamen, dagverplegingsdagen, eerste polikliniekbezoeken en verpleegdagen zich fors neerwaarts ontwikkeld, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen van ziekenhuizen door Prismant. Tussen 2011 en 2016 daalde het aantal klinische opnamen met ruim 15 procent en het aantal dagbehandelingen met bijna 30 procent. Het aantal eerste polikliniekbezoeken daalde met 19 procent, evenals het aantal verpleegdagen. De afname van deze parameters in de productie van 2016 is wel veel geringer dan in de voorgaande jaren. Het aantal klinische opnamen daalde in 2016 ten opzichte van het jaar daarvoor met 0,3 procent. Het aantal dagbehandelingen daalde met 0,5 procent; het aantal eerste polikliniekbezoeken met 0,4 procent en het aantal verpleegdagen met 1,8 procent.

Stijging aantal dbc’s

Tegelijkertijd is het aantal dbc’s juist gestegen tussen 2015 en 2016. In het gereguleerde a-segment is het aantal dbc’s in 2016 gestegen met 10,4 procent. In het vrije b-segment bedroeg de stijging zelfs 11,5 procent. ‘Je kan dus stellen dat de productie die wordt gefactureerd groeit, terwijl de productieparameters uit het oude bekostigingssysteem (de functiegerichte budgettering) dalen, ofwel daar waar voor wordt betaald daar krijg je meer van. Als ziekenhuizen nog op basis van de beleidsregels van de functiegerichte budgettering zouden worden gefinancierd zou de omzet in 2016 aanzienlijk lager zijn uitgevallen’, stelt onderzoeker Leo Vandermeulen van Prismant. ‘We werken twaalf jaar met het dbc-systeem, maar we kunnen nog steeds niet zeggen of we wel waar krijgen voor ons geld. Er is een gebrek aan transparantie over volume en prijs. Vooralsnog is de enige conclusie: ‘waarvoor wordt betaald, daar krijg je veel van’. Een systeem waar kwaliteit in plaats van volume wordt beloond, lijkt daarom voor de toekomst een veel beter uitgangspunt voor de bekostiging van ziekenhuizen.’

Lees de volledige analyse van Leo Vandermeulen in het Premium-artikel ‘Aantal gedeclareerde dbc’s stijgt fors’. Voor Premium-artikelen heeft u een abonnement nodig. De kosten hiervoor zijn het equivalent van de prijs van wekelijks één kop koffie buiten de deur.

3 REACTIES

  1. What you pay is what you get! Dat wisten we 10 jaar geleden ook al, maar nu dan eindelijk ook proefondervindelijk. Het heeft wat miljardjes gekost, maar dan mag je ook een stevige conclusie trekken, nietwaar?
    De ziekenhuiszorg is money-driven georganiseerd en daar moeten we asap vanaf. Artsen moeten de lead nemen in need-driven care vanuit een niet-medicaliserende grondhouding (bv positieve gezondheid). De defensieve grondhouding moeten we loslaten. Word dapper!
    Het roer moet ook om in de ziekenhuisgeneeskunde!

  2. Lees alle reacties
  3. Het systeem moet transparanter. Geef vooraf inzage per dbc op de website en achteraf op de factuur. Laat de klant/ cliënt zien wat het kost en de mogelijk tot controleren van de factuur. Dan bespaar je al kosten door de preventieve werking van het openbasr zijn van het kostensysteem. Dan kost bijvoorbeeld orenuitspuiten geen 385,15 maar 29,85 doordat de klant/cliënt kan zien dat er een verkeerde dbc ingevuld is!

  4. Ik vraag me dan wel af of er rekening gehouden is met wijzigingen in de afsluitregels. In 2015 waren er nog zeer veel DBC’s die 365 dagen mochten duren (geopend in 2014 , maar gedeclareerd in 2015). In 2016 was dit maximaal 120 dagen. Dit kan zo maar de 10% verklaren.

    Wanneer ziekenhuizen nog in FB-parameters uitbetaald werden waren de prijzen van die parameters omhoog gegaan omdat we begrijpen dat deze parameters voor een heel kostensysteem op de achtergrond staan. Er had altijd een rondrekening plaats moeten vinden. Het waren immers parameters en geen zorgproducten an sich.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.