Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen dwingen tot meer stageplaatsen’

MAARSSEN - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet ziekenhuizen dwingen verpleegkundige stagiairs aan te nemen. Dat zeggen de directeuren van de verpleegkundige opleidingen in Nederland in het Nederlands Dagblad.

Uit onderzoek van het Landelijk Overleg Opleidingsdirecteuren (LOO) blijkt, volgens voorzitter Marian Adriaansen, dat het gebrek aan stageplaatsen het grootste probleem is van de zorgopleidingen, zowel in het hbo als het mbo. Ziekenhuizen willen geen stagiairs in huis nemen.

Oormerken

Volgens Adriaansen moeten ze daar dan maar toe gedwongen worden. In het Nederlands Dagblad zegt zei: “De overheid moet een deel van het geld dat ze aan de ziekenhuizen geeft oormerken, zodat ze het alleen aan stages mogen uitgeven. En anders moet de overheid het geld maar aan ons overmaken, zodat de stages voor de ziekenhuizen tenminste weer gratis zijn.”

Afweging

Volgens Adriaansen en haar collega’s hebben de vakbonden het probleem gecreëerd, door in de cao-onderhandelingen een vergoeding voor stagiairs te bedingen. Adriaansen vertelt in het Nederlans Dagblad: “Ziekenhuizen zitten nu met lastige afwegingen: ze kunnen het geld dat ze aan stagiairs moeten betalen, ook steken in de deskundigheid van eigen personeel.”

Geen imagoprobleem

Uit het onderzoek blijkt volgens Adriaansen ook dat de zorg absoluut geen imagoprobleem heeft. De scholen hebben geen enkele moeite met het werven van studenten. Sommige scholen overwegen zelfs een grens aan het aantal studenten te stellen, een zogenaamde numerus fixus. Het gebrek aan stageplaatsen is zo nijpend dat op sommige scholen derdejaars studenten nog altijd geen stage hebben gelopen in een algemeen ziekenhuis. (Nederlands Dagblad )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.