Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Mark van Dorresteijn
De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zorgverzekeraar CZ vrijdag een lijst publiceert met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker.
Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Secretaris Chris Wiggers heeft dat donderdag aangekondigd. De spoedprocedure dient donderdagmiddag bij de rechtbank in Breda.

Publicatie slecht presterende ziekenhuizen

CZ kondigde maandag publicatie van de lijst aan. De zorgverzekeraar wil geen zaken meer doen met zes ziekenhuizen die slecht presteren op het gebied van borstkanker. CZ is de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties.

Opschorten

De vereniging wil dat CZ publicatie van de lijst opschort voor open overleg over de beoordeling en indeling van beste, goede, matige en onvoldoende ziekenhuizen. SAZ is het fundamenteel met CZ oneens dat de kwaliteit van borstkankerzorg vooral is gebaseerd op het aantal operaties in een ziekenhuis. Een ziekenhuis met minder dan zeventig borstkankerbehandelingen per jaar kan nooit een voldoende scoren, zegt CZ. “Deze indeling diskwalificeert instellingen die goede zorg leveren”, staat in een verklaring.

Onrust

De publiciteit die CZ zoekt, zorgt bovendien voor onduidelijkheid en onrust bij patiënten en doet de inspanningen van artsen en ziekenhuispersoneel ernstig tekort, voert de vereniging verder aan.

Zes ziekenhuizen

Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het kleinste ziekenhuis van Nederland, is een van de zes behandelcentra waar zorgverzekeraar CZ vanaf volgend jaar geen borstkankerzorg meer inkoopt. Dat heeft bestuurder Piet Groen bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Volgens de bestuurder gaf niet de kwaliteit maar het aantal uitgevoerde behandelingen de doorslag. “Als wij zorg verlenen, doen wij dat goed, ook bij borstkanker”, aldus de bestuurder. “Aantallen zijn niet bepalend voor de kwaliteit. De uitkomsten van de behandelingen zijn bij ons goed.” Ook ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen maakte bekend dat het op de lijst van CZ staat. De overige vier ziekenhuizen zijn nog niet bekend. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Zorgverzekeraars zetten in op concentratie oncologische zorg

‘Beloon goede prestaties met budget’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.