Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen kunnen 170 miljoen besparen met barcodes

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen in Nederland kunnen tussen 100 en 170 miljoen euro besparen door invoering van gestandaardiseerde barcodes bij medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit de GS1 business case 'Patiëntveiligheid en efficiency in de OK'.
Ziekenhuizen kunnen 170 miljoen besparen met barcodes

Aanleiding voor de business case was de wens van Universitaire Medische Centra (NFU), algemene ziekenhuizen (NVZ) en ziekenhuisapothekers (NVZA) om eind 2012 alle verpakkingen in ziekenhuizen te voorzien van de GS1 codering. GS1 Nederland houdt zich bezig met het ontwikkelen van standaarden voor diverse sectoren.

Voordelen codering

De grootste winst op gebied van codering valt te behalen doordat minder producten afgeschreven hoeven te worden omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Een vermindering van 80 procent, zo blijkt uit de business case. Ook kan de voorraadhoogte met 20 procent verminderd worden omdat precies wordt bijgehouden hoeveel producten er in voorraad zijn en automatisch producten worden bijbesteld als de voorraad een bepaald minimum heeft bereikt. Ook leidt invoering van de GS1 codering tot een verbetering van de patiëntveiligheid omdat precies getraceerd kan worden bij welke patiënt bijvoorbeeld welke kunstknie of pacemaker is geïmplanteerd. Mocht er iets mis zijn met een implantaat, dan kan makkelijk achterhaald worden bij welke patiënten het implantaat vervangen moet worden.

Efficiencywinst

In de business case is voor ziekenhuizen precies in kaart gebracht wat de kosten en baten zijn als GS1 codering wordt ingevoerd bij medische hulpmiddelen. In de ziekenhuizen bedraagt de totale omzet van medische hulpmiddelen 2,4 miljard euro (exclusief kapitaalgoederen, bron NVZ). Om deze efficiencywinst te behalen zullen de ziekenhuizen echter wel moeten investeren. Zo zullen er scanners en software aangeschaft moeten worden, systemen zullen moeten worden aangepast en het personeel zal moeten worden geschoold. In de business case worden de kosten hiervoor geschat op circa 200.000 euro per ziekenhuis met een terugverdientijd van acht maanden.

Draagvlak

Per ziekenhuis kunnen de besparingen door invoering van de GS1 codering flink oplopen. Het probleem is echter dat het draagvlak binnen ziekenhuizen voor dit soort logistieke verbetering niet altijd even hoog is. In de Nederlandse zorgsector wordt dan ook nog nauwelijks gebruik gemaakt van barcodes.

GS1 Nederland pleit ervoor het gebruik van barcodes voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in de zorgsector wettelijk verplicht te stellen. Ervaringen in het buitenland laten namelijk zien dat dit tot een versnelling van de invoering van gestandaardiseerde codering leidt.

Politiek

De Tweede Kamer toont zich inmiddels ook geïnteresseerd in gestandaardiseerde barcodes. Zo drongen Tweede-Kamerleden Karen Gerbrands (PVV) en Margreet Smilde (CDA) bij minister schippers aan tot invoering van de codering. Want, zo stellen Gerbrands en Smilde, alleen met een uniform barcodesysteem gaat de patiëntveiligheid omhoog en gaan de zorgkosten omlaag. De minister heeft in december 2011 aangekondigd dat ze dit voorjaar met maatregelen komt die zullen leiden tot invoering van uniforme barcodering in de zorg.

GS1

GS1 is een internationale non-profit organisatie die zich richt op verbetering in de keten door de invoering van standaarden, bijvoorbeeld met behulp van barcodes. GS1 Nederland heeft vorig jaar berekent wat de kosten en baten zijn als ziekenhuizen gebruik maken van de zogeheten GS1 Global Traceability Standard voor Healthcare.

(Zorgvisie/ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: GS1)

Lees ook:

Gryphon lanceert anti-bacteriële barcodescanners voor zorg

Helft minder medicatiefouten door gebruik barcodes

Carectrl integreert barcodescanning voor drie ziekenhuizen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als barcodes al voor dergelijke astronomische besparingen kunnen zorgen ….een technologie van tientallen jaren oud… Wat is er dan nog meer mogelijk?
    Maar OK! We zijn nooit te oud om te leren. Begin klein en leer snel. Groei is nog steeds mogelijk.
    Begin maar met barcodes. Try before you cry.

  3. De keuze voor barcode toepassingen in de HEALTH-care is in 1995 gedaan. In 2012 is barcode “out” en heeft plaatsgemaakt voor RFiD. Deze techniek maakt het mogelijk om hele batches te scannen in 2-3 seconden en de “over de datum” producten op een snelle efficiente manier er uit te halen. Barcodes moeten “stuk voor stuk” gescanned worden. RFiD heeft nog heel veel meer toegevoegde waarde op barcode zoals: aanvullende informatie toevoegen, veel meer informatie opslaan, temperatuurcontrole ingebouwd, complete voorraad scannen in luttele minuten ipv 2 hele dagen, etcetc. Barcode is “out”! (since 1980 in barcode toepassingen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.