Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen melden kindermishandeling vaker

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen doen meer meldingen van kindermishandeling bij een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dat blijkt uit een inventarisatie door het ANP.
Ziekenhuizen melden kindermishandeling vaker

Medisch personeel herkent verwaarlozingen, seksueel misbruik, emotioneel en lichamelijk geweld sneller door aangescherpte richtlijnen, speciale checklisten en toegespitste opleidingen. “Kindermishandeling is een gevoelig onderwerp. Personeel weet nu beter wat ze tegen de ouders moeten zeggen”, aldus het Medisch Centrum Alkmaar. “Door het protocol is de drempel lager geworden om vermoedens van mishandeling te melden. Het onderwerp is nu beter bespreekbaar”, voegt Tjeerd Rijpma van De Tjongerschans in Heerenveen hieraan toe. “Het valt op dat wij nu ook kinderen ‘vangen’ die vaker op de spoedeisende hulp komen met kleine klachten, maar die wel verdacht zijn”, zegt een woordvoerster van het Flevoziekenhuis in Almere.

Screenen

In Noord-Brabant bijvoorbeeld trekken veel hulpverleners aan de bel. In Tilburg steeg het aantal bevestigde gevallen van kindermishandeling van acht in 2008 naar 35 in 2009. In het Amphia Ziekenhuis (Breda en Oosterhout) werden in 2008 74 kinderen gecontroleerd bij wie artsen vermoedden dat er iets mis was. In 2009 – nadat een speciale coördinator was aangesteld – waren dat er 345. Dit leidde tot 76 bevestigde gevallen. Het ziekenhuis gaf aan voortaan alle kinderen te willen screenen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch telde in het laatste kwartaal van 2009 vijf meldingen. In de eerste zes weken van 2010 waren dat er al acht.

Hulpverlening ouders

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes, Vlissingen en Zierikzee stelt een AMK al op de hoogte als een ouder het ziekenhuis binnenkomt met tekenen van huiselijk geweld. Het kind loopt dan namelijk ook een risico. Uit een nog lopend onderzoek op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag blijkt dat kinderen van onder anderen verslaafde of verwarde ouders en uit gezinnen waar huiselijk geweld voorkomt in de meeste gevallen ook worden blootgesteld aan mishandelingen. Mede hierom verleent het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk al jaren hulpverlening aan de mishandelende ouders of derden. De inzet is om in eerste instantie de mishandelaars te begeleiden en als dat niet lukt het AMK in te schakelen.

Foute diagnoses

Uit onderzoek blijkt dat per jaar in Nederland zeker 107.000 kinderen worden mishandeld. In de helft van de gevallen wordt contact opgenomen met een AMK. Enkele tientallen kinderen zouden de mishandeling niet overleven. Zaterdag zei een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat artsen, jeugdzorgmedewerkers en justitie vaak tekortschieten als het gaat om het vaststellen of er sprake is van kindermishandeling. Hierdoor worden vaak foute diagnoses gesteld. (ANP)

Lees ook:

Nederland goed in palliatieve thuiszorg voor kinderen

Kinderen in ziekenhuizen vaak ondervoed

Haagse ziekenhuizen melden vaker kindermishandeling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.