Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen moeten kostprijzen bij NZa aanleveren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen zijn vanaf 2013 verplicht de prijzen van hun DOT zorgproducten aan te leveren bij de NZa. Het gaat om behandelingen in het gereguleerde prijssegment, waarvoor maximumtarieven gelden.
Ziekenhuizen moeten kostprijzen bij NZa aanleveren

Op basis daarvan gaat de NZa betreffende maximum tarieven opnieuw berekenen.

Gereguleerd prijssegment

Het gaat hierbij om gespecialiseerde zorg, die nog geen deel uitmaakt van het vrije prijssegment. Veel van deze zorg valt onder de wet bijzondere medische verrichtingen, zoals: intensive care, hartchirurgie, ivf en neurochirurgie. Ziekenhuizen waarvan dit aandeel gespecialiseerde zorg minder dan tien procent van hun totale omzet bedraagt, hoeven hun gegevens niet aan de NZa te sturen. De gegevens zijn alleen ter inzage van de NZa, de ziekenhuizen krijgen ook elkaars gegevens niet te zien. Als instellingen zouden weigeren de informatie te geven, kan de NZa sancties opleggen, met in het uiterste geval een boete.

Inzicht in kostprijzen

Met de nieuwe manier van berekenen, hoopt de NZa beter inzicht te krijgen in de kostprijzen van de gespecialiseerde behandelingen. Tot nu toe gebruikte de NZa een referentiegroep van ziekenhuizen die hun gegevens vrijwillig aanleverden. Daarbij keek de NZa naar losse zorgactiviteiten. Nu vraagt de NZa kostprijzen van complete behandelingen, waardoor de verschillen tussen ziekenhuizen beter zichtbaar moeten worden. Een woordvoerder van de NZa verwacht vooral van de universitair medische centra meer en betere gegevens. ‘Tot nu toe waren de umc’s wat slordig met het aanleveren van hun gegevens. Het was niet altijd transparant hoe de kostprijzen van umc’s waren opgebouwd.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Lees meer:

‘Ziekenhuizen moeten kosten vooraf melden’

NZa: verzekeraars moeten betere controles uitvoeren

LHV start eigen kostenonderzoek om NZa te controleren

3 REACTIES

  1. Een onbegrijpelijk stukje van zorgvisie. De doorontwikkelagenda van DOT is voor de umc’s zeer belangrijk. De umc’s werken hierbij nauw samen met de NZa en DBC onderhoud en hebben in dit kader volledig inzicht geboden in de productiegegevens en kostprijzen. Daarmee wordt een veel groter inzicht verkregen in de kostprijzen en kunnen profielen en (maximum) tarieven veel beter aansluiten bij de werkelijke kostprijzen.
    Voor de doorontwikkeling van DOT werken de umc’s al jaren met de DOT monitor, een analysetool die speciaal voor dit doel is ontwikkeld en waarin de productiegegevens en kostprijzen van de umc’s zijn opgenomen. De NZa en DBC onderhoud maken in het kader van de doorontwikkeling DOT gebruik van deze gegevens en de analysetool zelf, zodat volledige transparantie is bereikt.

  2. Lees alle reacties
  3. Wordt dan ook inzicht gegeven in de opbouw van de academische component? Deze 700 miljoen euro is ook weinig transparant. En leent zich voor prijsdruk in A- en B-segment. Alle beloften over meer transparantie ten spijt staat hier nog altijd geen heldere afspraak tegenover.

  4. Slimme methode. Gaan al de leverende ziekenhuizen extra kosten boeken op deze zorg, zodat ze er een cashcow van kunnen maken. Kunnen ze gelijk groeien in het vrije segment doordat ze lagere prijzen kunnen afspreken dan niet STZ ziekenhuizen. Ja; Goed plan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.