Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen moeten wachtlijstgegevens leveren

Klinieken moeten binnen een paar maanden de aanlevering van hun wachtlijstgegevens op orde hebben, stelt De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Gebeurt dit niet, dan neemt zorgwaakhond maatregelen. Door de huidige matige registratie kunnen patiënten geen goede keuze maken.
Ziekenhuizen moeten wachtlijstgegevens leveren

Het Algemeen Dagblad lanceerde afgelopen zaterdag de AD Wachtlijsthulp. Het AD en het onderzoeksbureau Mediquest bieden deze hulp, omdat de overheidswebsite Kiesbeter.nl (volgens een eerder artikel in het dagblad) onvolledige en foutieve wachttijden weergeeft. Kiesbeter haalt de gegevens ziekenhuiswebsites.

Vergelijken lastig

Uit een inventarisatie blijkt echter dat ziekenhuizen niet alle wachttijden aanleveren en, als ze het doen, op verschillende wijze aanleveren, aldus het dagblad. Dit maakt vergelijken lastig.

Orde op zaken stellen

“Dat is slecht voor de zelfredzaamheid van de patiënt en daarom onderzoeken we hoe ziekenhuizen uniform gegevens moeten aanleveren,’’ zegt Annemieke van der Laan van de NZa in een interview met het AD. “We wilden ziekenhuizen vorig jaar al aanpakken, maar geven ze nog een paar maanden om orde op zaken te stellen. Daarna gaan we handhaven.’’. De NZa kan een dwangsom of een boete opleggen.

Verplicht

Sinds 1 januari 2005 zijn de ziekenhuizen verplicht hun wachttijden op te geven aan de website Kiesbeter.nl. De site “wemelt” echter van de fouten, aldus het AD. De krant heeft om die reden de AD Wachtlijsthulp nieuw leven ingeblazen. Hiermee kunnen gebruikers van van de hulp de kortste wachttijden opzoeken (AD)

Lees ook

Kwart van ziekenhuizen heeft te lange wachttijd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.