Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ziekenhuizen moeten winst mogen maken’

Mark van Dorresteijn
Het nieuwe kabinet moet het mogelijk maken dat ondernemers geld kunnen investeren in ziekenhuizen. Voorzitter Roelf de Boer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft hiervoor donderdag gepleit. Hij was een van de sprekers op een congres over de gezondheidszorg in Den Haag.
'Ziekenhuizen moeten winst mogen maken'

De ondernemers moeten ook winst op hun investering kunnen maken, vindt De Boer in tegenstelling tot het gedachtegoed van het kabinet. Het huidige demissionaire kabinet was absoluut tegen het inschakelen van investeerders in de ziekenhuiszorg. Het gevaar zou bestaan dat ondernemers te veel winst aan de ziekenhuizen zouden onttrekken, geld dat afkomstig is van alle Nederlanders die zorgpremies betalen.

Cowboys

De Boer is niet bang dat ‘cowboys’ er met de poen vandoor gaan. “Er zijn genoeg veiligheidskleppen en zekerheden in te bouwen om dat te voorkomen.” Volgens hem werken ziekenhuizen in Spanje en Duitsland al jaren met externe investeerders en loopt dat systeem uitstekend.

Meer budget

Hij noemt als groot voordeel dat ziekenhuizen meer budget tot hun beschikking krijgen. “En daar kunnen ze dan bijvoorbeeld modernere apparatuur van kopen of meer onderzoek mee doen naar nieuwe behandelingen.”

VVD en PVV

Als er een kabinet komt waarin de VVD zitting heeft en de PVV steun aan geeft, zijn de kansen groot dat het bedrijfsleven in de ziekenhuizen kan gaan stappen, zegt De Boer. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Meijerink: bekostiging baseren op gezondheidswinst

Eerste winst voor Menzis sinds invoering basisverzekering

Ziekenhuizen maken weer winst

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.