Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen nog steeds tekort aan mdl-artsen

Mark van Dorresteijn
Hoewel minister Ab Klink een beperkte uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen heeft toegestaan, blijft het tekort aan maag-, darm- en leverartsen (mdl-artsen) in Nederlandse ziekenhuizen onverminderd groot. Dat stelt Ernst Kuipers, voorzitter van de Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, in BN de Stem.
Ziekenhuizen nog steeds tekort aan mdl-artsen

Op dit moment werken in de Nederlandse ziekenhuizen 325 mdl-artsen. Volgens Kuipers zouden dat er minimaal vijfhonderd moeten zijn. Al jaren pleit de beroepsvereniging voor uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen. Minister Klink van Volksgezondheid volgde daarbij telkens het advies van het Capaciteitsorgaan dat het aantal benodigde plaatsen voor medisch specialisten becijfert.

Extra plaatsen

Vorig jaar gaf Klink toestemming voor extra plaatsen, zegt Kuipers in het dagblad. “Veertig mensen mogen in 2011 aan de opleiding beginnen. In 2009 waren dat er 29. We zijn blij met de toezegging, maar er is meer nodig om de grote achterstand die we hebben, weg te werken. Er zijn tachtig tot honderd officiële vacatures. En lang niet alle ziekenhuizen plaatsen een vacature omdat ze weten dat ze toch niemand kunnen krijgen. Onze zorgen zijn derhalve onveranderd.”

Buitenlandse artsen

Een oplossing is volgens Kuipers om buitenlandse artsen naar Nederland te halen, maar de voorzitter plaatst daar wel kanttekeningen bij. “Op het moment dat een buitenlandse arts ingebed zit in een grote club artsen, zoals hier in het Erasmus, gaat het goed. Maar gaan ze in kleinere ziekenhuizen aan de slag, in kleinere teams of zelfs alleen, dan blijkt vaak dat ze moeite hebben om te wennen aan de Nederlandse praktijk.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Nederlandse mdl-arts beste van Europa

Tekort aan specialisten in Vlietlandziekenhuis

Duitsland kampt met groot tekort aan artsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.