Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen onderhouden OK’s niet’

MAARSSEN - Ondanks verschillende alarmerende rapporten weigeren veel Nederlandse ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om onderhoud van de apparatuur en installaties in operatiekamers. Dit tekende weekblad Elsevier vrijdag op uit de mond van een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ).

Het weekblad schrijft dat een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) dit heeft gezegd naar aanleiding van het vernietigende rapport van de Commissie-Sanders, over het ongeluk in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Door sterk verouderde en slecht onderhouden medische apparatuur ontstond er een brand in de operatiekamer, waarbij een patiënt levend tijdens de operatie verbrandde. Naar aanleiding van het rapport stapte de raad van toezicht van de Ziekenhuisgroep Twente op.

Onvoldoende planmatig

Volgens de commissie is het aannemelijk dat het niet alleen in Twenteborg, maar ook in de meeste andere Nederlandse ziekenhuizen slecht is gesteld met het onderhoud van medische apparatuur en installaties. Omdat, zo zegt voorzitter Floris Sanders van de commissie tegen Elsevier, ziekenhuizen het ‘bijna overal onvoldoende planmatig’ aanpakken. Inspecties van de afgelopen jaren wezen uit dat veel medische apparatuur in de OK’s in slechte staat verkeert. De inspectie doet aanbevelingen. “Maar”, zegt een woordvoerder van de IGZ, “het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen. En die nemen zij niet.”

De bal terug kaatsen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert in het artikel als volgt: “Wij doen juist heel veel om de ziekenhuizen bewust te maken van het belang hiervan,” zegt woordvoerder Marije Hulsbosch, “maar ik begrijp wel dat de Inspectie de bal terugkaatst, want die krijgt zelf forse kritiek in het rapport van de commissie-Sanders.” (Elsevier)

Lees ook:

Vrouw overlijdt door brand in OK

Raad van Toezicht Ziekenhuisgroep Twente stapt op

Ziekenhuizen veronachtzamen brandgevaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.