Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen stijgen boven economie uit

Mark van Dorresteijn
De opbrengsten van ziekenhuizen groeiden meer dan drie keer zo snel als de Nederlandse economie. De kloof tussen economische groei en de groei van ziekenhuizen zal in 2009 groter worden, aangezien de economie significant krimpt. Dat stelt Gupta Strategists in zijn ziekenhuisstudie over 2008.

De groei van de opbrengsten van de ziekenhuizen in 2008 is hoger dan zowel de groei van het bruto binnenlands product van 2008 (2 procent) en als die van het algemene inflatiecijfer van 2,5 procent.

Groei ziekenhuizen

De opbrengsten van de ziekenhuizen stegen in 2008 met 6,8 procent. De totale opbrengsten van de ziekenhuizen bedroegen in 2008 iets minder dan 17 miljard euro. Deze opbrengst is exclusief artsen die niet in loondienst zijn van de ziekenhuizen, onafhankelijke kleine klinieken en gespecialiseerde ziekenhuizen. De 6,8 procent groei in 2008 is lager dan de groei van 7,6 procent in de periode 2006-2007, maar ligt toch boven het gemiddelde groeipercentage (5,8 procent) van de afgelopen zeven jaar.

Uitbreiding b-segment

In 2008 werd het B-segment in theorie uitgebreid naar 20 procent. Wij hebben berekend dat het B-segment in praktijk 13 procent van de totale opbrengsten van de ziekenhuizen voor zijn rekening nam in 2008. Ondanks de emoties die het B-segment oproept, vormde dit segment nog steeds maar een klein deel van de totale opbrengsten van de ziekenhuizen in 2008.

Groei van segmenten

Gezien de uitbreiding van het b-segment in 2008 is het onmogelijk om de groei van het b-segment met zekerheid vast te stellen. Als we ons baseren op de groei van het a- en het b-segment in het verleden en corrigeren voor de schoning, blijkt dat het b-segment min of meer even snel gegroeid is als het a-segment. De groei ligt voor beide rond de 7 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Gupta Studie Zen and Art (PDF)

Lees ook:

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Grote ziekenhuizen groeien sneller dan kleine

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.