Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ziekenhuizen storten zich op ERP 2.0

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen staan nog aan het begin van het ERP-tijdperk, maar steeds meer ziekenhuizen tonen interesse in de zogenoemde ERP 2.0-oplossingen. Dat blijkt uit een marktoverzicht van M&I Partners in Zorgvisie ict magazine.
Ziekenhuizen storten zich op ERP 2.0
Foto: Stockxchng

ERP staat voor Enterprise Resource Planning en heeft als doel de productiviteit van een organisatie te maximaliseren, de kosten te beheersen en ervoor te zorgen dat organisaties voldoen aan de klantwensen. Dit wordt gedaan door de geautomatiseerde afhandeling van logistieke, administratieve en financiële processen onder te brengen in één systeem.

Interesse in ERP

Volgens de auteurs, Peter Ernest, Alisa Westerhof en Joost Adams, tonen de Nederlandse ziekenhuizen de laatste twee tot drie jaar interesse in ERP-pakketten. De ziekenhuismanagers zijn ontevreden over de kwaliteit en efficiency van bedrijfsvoeringsprocessen en willen dit via het ERP-pakket aanpakken, denk aan de digitale factuurafhandeling, digitale inkoop en self-servicemogelijkheden voor HRM. Een tweede reden is de wens om snel te beschikken over actuele en accurate managementinformatie. Laatste reden is het terugdringen van ict-kosten. Ziekenhuizen hebben doorgaans veel losse systemen waardoor foutgevoeligheid en beheerskosten oplopen.

Marktoverzicht

Het grootste deel van de ziekenhuizen (42 procent) gebruikt een ERP 1.0-oplossing. 23 procent maakt gebruik van ERP 2.0. Dit zijn modernere ERP-systemen gebaseerd op best practices. 14 procent gebruikt geen specifiek ERP en van 21 procent is het onbekend wat zij gebruiken. De auteurs schrijven in het artikel dat zij verwachten dat veel ziekenhuizen op korte termijn overstappen op een ERP 2.0 pakket. Zij baseren dat op het aantal implementatietrajecten dat momenteel loopt. De 2.0-markt wordt ingevuld door vier aanbieders: CareCTRL van PinkRoccade, Vidavi van VCD Healthcare, AX4Health van Avanade en OBZ van Ordina. AX4Health bedient 28 procent van de markt, de andere partijen zitten allen op 24 procent.

Toekomst

Vooralsnog beperken de ERP-implementaties zich tot de financiële, inkoop- en logistieke basisprocessen. Ziekenhuizen tonen wel interesse in HRM/salarisfunctionaliteit, maar de bewezen best practice ontbreekt daar nog voor, behalve bij PinkRoccade. De volgende stap is het onderbrengen van facilitaire processen in de ERP-oplossing. Daarna volgt een koppeling tussen het zis/epd en ERP voor integrale sturing van zorgvraag, resources, kosten, opbrengsten en kwaliteit. De laatste stap is integratie tussen zis/epd, ERP en andere systemen zoals roostersystemen. De auteurs concluderen dat we nog maar aan het begin staan van het ERP-tijdperk in de ziekenhuizen. ‘Ziekenhuizen kiezen ervoor om eerst de basis goed neer te zetten om vandaaruit de stap te maken naar de echte voordelen die een geïntegreerd systeemlandschap te bieden heeft.’

Zorgvisie ict magazine

De auteurs schetsen een compleet beeld van de ERP-marktverdeling en ontwikkelingen in Zorgvisie ict magazine van oktober 2014.
Bekijk de inhoudsopgave
Neem een abonnement

 

 

 

 

6 REACTIES

 1. Eens met de voorgaande reactie; de kunst is om het methodische zorgproces en de dagelijkse logsitiek en bedrijfsvoering slim met elkaar te combineren en die in het klantproces te verankeren, zodat professionals er gemakkelijk doorheen werken qua invoer. Ons (ERP) systeem (Novire) is op deze wijze ingericht; met behulp van ons kennismodel gaan wij in gesprek met de klant en worden de processen aan de voorkant gefinetuned en invoervelden strak getrokken. Daardoor aan de achterkant ook zeer flexibele rapportage mogelijkheden op drie verschillende manieren; dataput met filters, export naar excel en BI.
  Het Novire systeem kan ook gekoppeld worden aan andere systemen; je kunt alles bij ons afnemen maar ook onderdelen inzetten die je mist in de huidige systemen. Maatschappelijke rapportages op inhoudelijke en bedrijfsmatige uitkomsten kunnen bovenlangs worden ingericht. Zeer laagdrempelige prijsstelling passend bij de huidige tijd.
  Door middel van e-learning is er sprake van een hoge duurzaamheid van implementatie en borging. In de samenwerking zijn we vooral kennispartner met een intelligent instrumentarium dat zicht geeft op de klant, greep op de organisatie en ruimte om te ondernemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Begrijpelijk dat het automatiseren van processen binnen ziekenhuizen grote aandacht krijgt middels ERP. Het vertrekpunt is volgens mij echter verkeerd. De discussie beperkt zich te eng tot transacties binnen de bedrijfsvoering en te weinig wat ziekenhuizen drijft namelijk de verzameling aan data rondom de kerntaken. Als die helder zijn kan met minder risicovol een ERP 2.0 worden geïmplementeerd. Wellicht een open deur
  , maar toch!

 4. Ja, vooral doen, een ERP invoeren wanneer de logistiek niet eens volledig in beeld en/of in de greep is.
  Krijgt iedereen een erg warm gevoel van, eerst 1.0 en dan naar 2.0 en als prachtig toekomstbeeld het bedrijfsleven met 5.0!
  Ik neem aan dat het ERP toch wel regelmatig op de agenda van de bestuurders staat ……… ?.

 5. Als 2.0 net zo ingevoerd gaat worden als 1.0 dan gaat het de ziekenhuizen maar een heel klein beetje verder helpen ben ik bang. Inderdaad valt er van het bedrijfsleven het nodige te leren als het gaat om implementatie van ERP-systemen. Misschien kunnen de auteurs hier onderzoek naar doen ?

 6. ERP 2.0 voor ziekenhuizen klinkt als ERP 0.5 voor iemand die weet hoe het bedrijfsleven met ERP werkt. Nog een lange weg te gaan in de sector vrees ik.
  Actuele en accurate managementinformatie kunnen ziekenhuizen nu ook al halen uit alle silo’s door die open te maken en big data analyse technieken toe te passen. Maar dan zal er eerst een flinke bezem door de ICT afdelingen moeten. Die snappen hier bar weinig van en zien dit alleen als een bedreiging. We naderen de kerst weer eens….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.