Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen te groot’

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse ziekenhuizen zijn te groot en ze doen te veel. Dat zeggen zorgondernemer Jaap Maljers en publicist Willem Wansink in hun vandaag verschenen boek 'Alles is anders in de zorg'.

“Nederland heeft gemiddeld de grootste ziekenhuizen in de wereld. Uniek is ook dat, op een paar uitzonderingen na, alle ziekenhuizen bijna alles doen”, schrijven de auteurs. Zij constateren dat de marktwerking vastloopt doordat veel partijen niet bereid zijn om te veranderen. Nieuwkomers in de zorg krijgen geen kans en grote efficiencyverbeteringen komen niet van de grond.

Zo is het mogelijk om naar schatting 32 miljoen euro per jaar te besparen op staaroperaties door deze ingrepen onder te brengen in tien gespecialiseerde klinieken die minimaal 30 procent goedkoper werken. Als alle ingrepen die daarvoor in aanmerking komen doelmatiger worden georganiseerd, kunnen naar omzet gemeten vier à vijf ziekenhuizen worden bespaard. “De overheid moet eens waarmaken wat ze drie à vier jaar geleden heeft uitgezet. In de praktijk is er geen keuzevrijheid en geen transparantie. Daar moet wat aan gedaan worden”, aldus Wansink. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Ziekenhuizen betalen vrouwen minder

Maak die sterftecijfers openbaar!

‘Ziekenhuizen verwikkeld in moordende concurrentie’

‘Zorgverzekeraars ondermijnen marktwerking’

‘NMa geeft Zeeuwse ziekenhuizen groen licht’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.